назад
20.07.18

Медіація: навіщо потрібна та чому дієва

Kyslyi

Працівник Ямпільського бюро правової допомоги Анатолій Кислий вкотре допоміг конфліктуючим сторонам врегулювати спір без судового розгляду справи – перемовинами, за що отримав подячний лист від клієнта. Проте, на жаль, цей вид вирішення справ в Україні не дуже поширений. Що ж таке медіація та які її переваги над судовим розглядом?

Поняття «медіація» походить від лат. mediare, що означає бути посередником. У перекладі з англійської мови термін «медіація» (mediation) означає посередництво, клопотання, заступництво.

Медіація у праві – це метод вирішення спорів із залученням посередника (медіатора), який допомагає проаналізувати конфліктну ситуацію так, щоб зацікавлені сторони самостійно змогли обрати варіант рішення, який задовольняв би інтереси та потреби всіх учасників конфлікту.

На відміну від формального судового процесу, під час медіації сторони доходять згоди самостійно.

У країнах Європи 80% спорів, що перебувають у провадженні суду і передаються на медіацію, вирішуються без судового розгляду. В Україні ж медіація до останнього часу не набула широкого поширення. Пунктом 5.4 Стратегії реформування судоустрою, судочинства та суміжних правових інститутів на 2015-2020 рр., затвердженої Указом Президента України від 20.05.2015 р. №276, передбачено розширення способів альтернативного (позасудового) врегулювання спорів, зокрема, шляхом практичного впровадження інституту медіації та посередництва, за допомогою якого дві або більше сторони спору намагаються в межах структурованого процесу за участю медіатора досягти згоди для вирішення спору. Медіатор – це незалежний посередник, який допомагає сторонам спору в його вирішенні шляхом медіації.

Ефективність медіації, доведена на практиці, набуває все більшого поширення у світі. Адже медіація має ряд переваг над судовим розглядом:

  • Економія часу
  • Зниження вартості процесу вирішення спору
  • Можливість впливати на результат
  • Конфіденційність процедури
  • Можливість збереження або відновлення ділових взаємин з партнерами
  • Можливість запобігти виникненню подібних конфліктів у майбутньому
  • Гарантія виконання рішення (у випадку успішної медіації)

Для того, щоб бути ефективною та дієвою, медіація повинна чітко підпорядковуватися принципам.

Добровільність. Кожна з сторін добровільно обирає рішення щодо участі у переговорах і усвідомлює, що рішення може бути досягнуте тільки шляхом співробітництва; можливість добровільного припинення процесу на будь-якому етапі.

Конфіденційність. Усе, що відбувається на медіації не розголошується ні медіатором, ні сторонами. За винятком ситуацій, коли сторони планують завдати шкоди собі чи комусь.

Щирість намірів щодо вирішення конфлікту.

Неупередженість посередника. Нейтральність, безоціночність – під час процесу медіатор не займає позицію однієї з сторін, не оцінює їх, а в рівній мірі допомагає обом. Медіатор є нейтральним відносно конфлікту (не «втягується» у суперечку) і, в той же час, щиро прагне допомогти сторонам знайти найкраще для обох рішення.

Розподіл відповідальності. Сторони несуть відповідальність за прийняття рішення та його виконання, медіатор – за дотримання правил та принципів процедури.

Правомочність сторін. Неформальність та гнучкість процедури медіації.mediator

Якщо у Вас виникли питання щодо викладеного матеріалу або Ви бажаєте отримати юридичну консультацію, звертайтеся до наших центрів та бюро по всій Вінницькій області.

Ямпільське бюро правової допомоги Ви можете знайти за адресою: м. Ямпіль, вул. Соборна, 59, e-mail: iampilske@legalaid.vn.ua, тел.: (04336) 2-18-33.

Нагадуємо, що Регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Вінницькій області розташований за адресою: м. Вінниця, вул. Пирогова, 82.

Єдиний всеукраїнський телефонний номер 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно у межах України зі стаціонарних та мобільних телефонів).


banner facebook 330x106