назад

Медіація пошириться й на кримінальні справи: обговорення на круглому столі в Харкові

Медіація – це спосіб розв’язання конфліктів за участю третьої (незалежної) сторони, тобто медіатора. Для нашої країни це доволі новий спосіб у вирішенні спорів. Його активно застосовують у Харківській та Луганській областях.

Пілотний проєкт реалізовувався у двох із шести областей України, які брали участь у пілотному проєкті «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину». І, як показав досвід, вельми успішно, тому було прийнято рішення поширити проєкт на інші регіони України.

Розглядається можливість застосовувати медіацію й у кримінальних справах. Щоб обмінятися думками з цього приводу, більше дізнатися про нову справу від поки що нечисленних медіаторів та обговорити можливості медіації, й зібралися у PRAVOKATOR правовий клуб Харків майже півсотні адвокатів, які співпрацюють із системою безоплатної правової допомоги, на круглий стіл «Медіація в кримінальних справах. Співпраця адвоката та медіатора в процесі».

Про стан медіації в Україні та перспективи розвитку, законодавчі ініціативи та можливості медіації у кримінальних справах розповіла Світлана Петрова – голова правління ГО «Центр права і посередництва», міжнародна медіаторка, членкиня правління Національної асоціації медіаторів України, експертка з медіації та діалогу в міжнародних організаціях ООН, ОБСЄ. Вона підкреслила, що інтерес до медіації зростає з року в рік.

Пані Світлана пояснила, чим відрізняється медіація від того, що робить адвокат. «Медіація має свої етапи, якими рухається, свої принципи, відповідно до яких працює медіатор», – сказала вона. Щоб бути медіатором, необхідно володіти рядом компетентностей, визначених прийнятим Єдиним стандартом базового навчання медіаторів. Усі програми навчання зараз підводять під ці стандарти.

Анатолій Бородавка, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях, розповів про проєкт відновного правосуддя для неповнолітніх – як він реалізується та перспективи його впровадження.

Учасниками проєкту є органи прокуратури, представники системи безоплатної правової допомоги, адвокати-медіатори, громадські організації, нагадав спікер. Він розповів про механізм взаємодії всіх учасників процедури відновного правосуддя. «Ми маємо вкластися у достатньо обмежений час, а саме два місяці – період досудового слідства, і нам це вдається. У кожному регіоні створені робочі групи, до складу яких входять усі учасники пілотного проєкту. Обговорюються як досягнення, так і виклики, і проблеми, які виникають», – сказав директор Регіонального центру.

Також Анатолій Іванович розповів про нещодавню історію та найближчі перспективи проєкту відновного правосуддя: «Спочатку пілотний проєкт був розрахований на достатньо короткий термін, і запроваджувався з метою вивчення певної ситуації, яка склалась, напрацювання змін до Кримінального процесуального кодексу. Наше завдання було не тільки досягнути процедури примирення, медіації, а й провести заходи з ресоціалізації, щоб повернути ту особу, яка вчинила перший злочин, до нормального суспільного життя.

Цей проєкт уже двічі продовжували, у Генеральній прокуратурі та в Міністерстві юстиції зараз знаходяться зміни до нього, і він перестане бути пілотним, а функції з реалізації такого проєкту будуть здійснювати всі регіональні центри».

Досвідом участі в робочій групі пілотного проєкту поділилася адвокатка, медіаторка Олена Алехіна.

Були також обговорені особливості медіації у кримінальних справах і роль у них відновного правосуддя, а також співпраця адвоката й медіатора в цьому процесі.