назад

Медіація в сімейних справах: можливості та перспективи на Прикарпатті


Громадська організація «Родина Кольпінга на Прикарпатті» разом з Регіональним центром з надання БВПД в Івано-Франківській області 28 лютого в межах реалізації заходів з організації та надання соціальної послуги посередництва (медіації) особам та сім’ям провели круглий стіл «Медіація в сімейних справах, як спосіб альтернативного (позасудового)вирішення конфліктів. Можливості та перспективи».

Захід відбувся в стінах Університету Короля Данила. Зі вступним словом виступив директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області Михайло Євчук, який наголосив на важливості проведення таких заходів, які спрямовані на поширенні інформації про доступ до медіації, та побажав присутнім успішної дискусії. Голова ради адвокатів Івано-Франківської області Світлана Петрова зазначила, що рада адвокатів приділяє велику увагу питанню медіації, неодноразово впродовж кількох років проводять спільні заходи з представниками Ради Європи, канадського проекту. «Деякі адвокати пройшли спеціалізоване навчання та отримали сертифікати щодо того, як займатися медіацією в цивільному та кримінальному процесі. Це є дуже цікаво і ми будемо надалі працювати над цією тематикою, тому, що назріла необхідність застосовувати медіацію», ˗ сказала вона.

Участь у круглому столі взяла перший заступник начальника Південно-Західного міжрегіонального управління Міністерства юстиції Юлія Бабина. «Міністерство юстиції України виступило одним з ініціаторів законопроєкту про медіацію. Південно-Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції сприяє розвитку інститутів медіації, третейських судів, судів присяжних. Сімейна медіація, як і будь-яка інша медіація, здійснюється на засадах добровільності, конфіденційності, рівності, незалежності та неупередженості медіатора», ˗ зазначила вона.

Метою заходу було визначення спільних напрямків діяльності з впровадження досудових і позасудових способів вирішення сімейних конфліктів, зокрема у сім’ях, які перебувають у складних життєвих обставинах, акцентування важливості на альтернативних способах урегулювання спорів та конфліктів, зберігаючи можливість звернення до суду.

Варто зазначити, що партнер системи БПД, громадська організація «Родина Кольпінга на Прикарпатті» має досвід у реалізації соціальних проектів та допомоги людям, які потрапили у кризові ситуації, створено та діє «Центр Медіації Прикарпатті» та «Майстерня порозуміння та толерантного спілкування «ДРІМ ТІМ».

Голова правління громадської організації «Родина Кольпінга на Прикарпатті», керівник Центру медіації на Прикарпатті Володимир Шегда презентував присутнім Центр та розказав про співпрацю безоплатної правової допомоги із соціальними службами.

Начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення якості її надавачів Регіонального центру з надання БВПД в області Мирослава Аннюк розказала про сімейну медіацію як соціальну послугу та процедуру мирного вирішення сімейних конфліктів.

                                     

У дискусії взяли участь, суддя Івано-Франкіського міського суду Іванна Ковалюк, Регіональний координатор Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Івано-Франківській області Людмила Непийвода, керівник філії Державна установа «Центр пробації» в Івано-Франківській області Оксана Устимчук, представники служби у справах дітей Івано-Франківської ОДА та виконавчого комітету Івано-Франківської міської ради, ювенальної первенції.

Свою допомогу щодо підтримки в обговоренні в науковому середовищі законопроекту про медіацію науково-педагогічні працівники Університету Короля Данила: проректор з наукової роботи Олександр Острогляд, завідувач кафедри теорії та історії держави і права, професор Ігор Онищук, директор науково-дослідного інституту ім. Академіка І. Луцького Роман Луцький, професор кафедри кримінального права і процесу Михайло Лотоцький.