назад

Міністр юстиції Павло Петренко відвідав Другий одеський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги

DSCF775029 червня у ході свого одноденного відрядження до Одеси Міністр юстиції України Павло Петренко відвідав Другий одеський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги, який уже 1 липня відкриє двері для своїх клієнтів.

«По всій країні починають працювати 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги правової допомоги» – повідомив Павло Петренко. Стосовно створення центрів, Міністр юстиції зазначив, що громадяни, які не мають фінансової можливості оплачувати послуги адвоката задля представництва своїх інтересів у суді, мають право отримувати таку допомогу безоплатно у випадках передбачених законом. Таке право, передусім, забезпечено Конституцією України, однак впродовж майже 20-ти років не було реалізовано. Завдяки системі безоплатної правової допомоги, спільним зусиллям Уряду, Міністерства юстиції та міжнародних партнерів, на реалізацію Закону України «Про безоплатну правову допомогу» сьогодні в Україні створено 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Центри, розповів Павло Петренко, надаватимуть таку допомогу у цивільних та адміністративних судових спорах соціально незахищеним категоріям громадян, серед яких: малозабезпечені, пенсіонери, інваліди, учасники бойових дій (у тому числі, учасники АТО та члени сімей загиблих), діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та низка інших категорій (прим.  – ст. 14 згаданого закону). «Міністерство юстиції стає адвокатом українців. Це та функція, яка мала бути в Мін′юсту з першого його дня створення», – наголосив Павло Петренко.

DSCF7735

Директор Координаційного центру з надання правової допомоги Андрій Вишневський повідомив, що відповідно до згаданого закону Другий одеський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкриє двері для своїх клієнтів уже 1 липня 2015 року. Він обслуговуватиме Приморський та Малиновський райони міста Одеса. Крім того, зазначив Андрій Вишневський в Одесі утворено ще 2 місцеві центри, а також Арцизький, Котовський, Роздільнянський та Ізмаїльський місцеві центри, юрисдикція яких перекриватиме увесь обласний центр та Одеську область. Разом із тим, зазначив Андрій Вишневський, місцеві центри активно взаємодіятимуть із усіма суб’єктами надання безоплатної правової допомоги на території регіону, з метою допомоги мешканцям Одещини у вирішенні їхніх життєвих питань по суті в правовий спосіб – у судовому чи досудовому порядку.

DSCF7748

 Ознайомитись детально із контактами та юрисдикцією місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги можна тут.

Директор Регіонального центру з надання безоплатно вторинної правової допомоги Світлана Клішина та директор Другого одеського центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Ірина Бондаренко поінформували Міністра юстиції про готовність центру до відкриття 1 липня, презентували концепцію широкої вітрини роботи центру та роботу з клієнтами його менеджерів, а також здійснили супровід огляду приміщень центру.

 Участь у відкритті також взяли заступник Міністра юстиції Гія Гецадзе, голова Одеського окружного адміністративного суду Олег Глуханчук, голова Приморського районного суду м. Одеси Сергій Кічмаренко, начальник Головного територіального управління юстиції  в Одеській області Олексій Пономарчук, голова Ради адвокатів Одеської області Йосип Бронз, директори Першого одеського та Третього одеського місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги Петро Костура та Лілія Медвєдєва, директор КУ «Спеціалізована установа з надання безоплатної первинної правової допомоги у м. Одесі»Світлана Коваленко, адвокати та інші гості.

 Голова Ради адвокатів Одеської області Йосип Бронз відзначив високу якість роботи адвокатів системи безоплатної правової допомоги, а також завжди продуктивну співпрацю із Регіональним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеській області, зокрема, щодо відбору адвокатів до системи та спільних зусиль щодо залучення до системи адвокатів у тих регіонах Одещини, де їх не вистачає з огляду на густоту населення та віддаленість від обласного центру.  

DSCF7741

Також під час заходу відбулося підписання Меморандуму про співпрацю між центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги та КУ «Спеціалізована установа з надання безоплатної первинної правової допомоги у м. Одесі» з метою координації зусиль та всебічної співпраці задля забезпечення громад Одещини правовою допомогою – як юридичними консультаціями, так й представництвом їхніх інтересів у судах.
Нагадаємо, раніше Міністр юстиції України Павло Петренко та директор Координаційного центру Андрій Вишневський напередодні їхнього відкриття відвідали Херсонський таГолопристанський місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги, що на Херсонщині.

DSCF7749

        

        

        

        

        

 ДОВІДКОВО:

Зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави, порядок та державні гарантії щодо надання БПД визначаються Законом України «Про безоплатну правову допомогу» (Закон). Закон був прийнятий та впроваджується на виконання Резолюції 1466 (2005) Парламентської Асамблеї Ради Європи «Про виконання обов’язків та зобов’язань Україною», у якій, зокрема, було закріплено таке зобов’язання України: «13.13. покращити доступ до правосуддя шляхом запровадження системи безоплатної правової допомоги у відповідності до стандартів Ради Європи та практики Європейського Суду з прав людини».

 З 1 січня 2013 року – в Україні надається особам, до яких застосовано адміністративне затримання; до яких застосовано адміністративний арешт; які затримані за підозрою у вчиненні злочину; до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою; у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії.

 З 1 липня 2015 року –  надаватиметься також у цивільних та адміністративних справах, а також потерпілим та свідкам у кримінальних провадженнях, у повному обсязі зокрема: малозабезпеченим особам, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, ветеранам війни (в тому числі учасникам АТО), членам сімей загиблих учасників бойових дій, реабілітованим особам та особам, стосовно яких суд розглядає питання про обмеження цивільної дієздатності чи надання психіатричної допомоги в примусовому порядку та ін. відповідно до ст. 14 Закону.