назад

Міжнародний день захисту дітей на Івано-Франківщині: квести, акції, флешмоби та малюнки на асфальті

1 червня в Україні відзначається свято маленьких громадян – Міжнародний день захисту дітей. Система безоплатної правової допомоги Прикарпаття долучилась до святкування Дня захисту дітей.

Законодавство про охорону дитинства ґрунтується на Конституції України, Конвенції ООН про права дитини, міжнародних договорах, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, і складається з Закону України «Про охорону дитинства», а також інших нормативно-правових актів, що регулюють суспільні відносини у цій сфері. Завданням законодавства про охорону дитинства є розширення соціально-правових гарантій дітей, забезпечення фізичного, інтелектуального, культурного розвитку молодого покоління, створення соціально-економічних і правових інститутів з метою захисту прав та законних інтересів дитини в Україні.

Заступник начальника відділу правопросвітництва на надання безоплатної правової допомоги Коломийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Марта Фучко підготувала для дітей цікаві завдання з метою ознайомлення їх з своїми правами.

Діти розмальовували малюнки, де зображені їхні права. Розфарбовані малюнки в подальшому обговорювалися з малечою, у ході чого діти дізнавалися про свої права. Малеча активно брала участь, висловлювала свої думки і за виконані завдання учасникам були вручені паспорти прав дитини.

Також, маленькі громадяни під час заходу мали можливість пройти квест-знайомство з представниками різних професій. Діти відвідали представників поліції, де могли зробити фото з поліцейською машиною, отримати цінні поради та побачити, як знімають відбитки пальців та яка є зброя.

Медики швидкої допомоги розповіли дітям про свою роботу, показали автомобіль швидкої допомоги та як надавати першу медичну допомогу. Рятувальники розповідали як уникнути пожежі, навчали основним правилам поведінки з вогнем та як функціонує рятувальна машина.

З представниками центру зайнятості діти мали можливість поспілкуватися про світ професій, отримати інформацію про методи профдіагностування та вибору професій.

а площі Єдності відбулося свято присвячене Міжнародному Дню захисту дітей, у якому працівниками відділу культури Рожнятівської селищної ради, працівниками Рожнятівської дитячої бібліотеки, спільно з фахівцем відділу Рожнятівського бюро Калуського місцевого центру БВПД Людмилою Колодійчик організовали для дітей локацію «Художня феєрія «Казкова країна», на якій усі бажаючі мали можливість обрати для себе ілюстрацію та розфарбувати її.

Програмою свята був малюнок на асфальті, концертна програма, виставка робіт вихованців гуртків будинку дитячої та юнацької творчості, а також було здійснено флешмоб на тему «Ми змінимо світ».

Інспекторами ювенальної превенції Рожнятівського відділення поліції спільно з працівниками КНП «Рожнятівської багатопрофільної лікарні Рожнятівської селищної ради організовано локації, де дітей ознайомлено з роботою: ювенальної превенції; рятувальників; патрульних;  продемонстровано техніку та індивідуальні засоби захисту спецслужб.

Фахівцем безоплатної правової допомоги дітей було ознайомлено з інформаційними матеріалами «Твої права – твій надійний захист», «Паспорт прав дитини», а також інформаційні матеріали з інформацією для батьків. Працівники Калуського місцевого центру щиро раді бути частинкою такого чудового свята, яке присвячене нашим маленьким діткам Прикарпаття!

Малювали, співали, танцювали та вивчали права! – так у Бурштині відзначили День захисту дітей.

Розпочалося свято з традиційного малюнку на асфальті на пл. Героїв УПА, який організувала начальник служби у справах дітей Бурштинської міської ради Козар Світлана.

Участь у даному заході також взяла фахівчиня Бурштинського бюро правової допомоги Оксана Виваль. В цей день юрист Бурштинського бюро правової допомоги проводила заходи, щодо інформування дітей та батьків про їхні права та обов’язки, адже захист дитячих прав – один із найголовніших обов’язків кожного із нас.

Цьогоріч, маленьким Бурштинцям вручили паспорт прав дитини, інформаційні буклети: «Твої права – твій надійний захист», а батьків проінформовали про можлівість отримання юридичних консультацій звернувшись до Бурштинського бюро правової допомоги Калуського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

До організації святкування також долучився відділ культури, туризму та зовнішніх зв’язків міської ради, який влаштував для дітей святковий концерт «Хай буде щасливим дитинство», а також було створено для малечі чудову фотозону.

У дітей не повинно бути нещасливого дитинства, і за це відповідальні дорослі.