назад

В рамках налагодження міжвідомчої взаємодії з представниками органів місцевого самоврядування представниці Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко та Лариса Аболончикова зустрілися з фахівцями з надання адміністративних послуг сільських та селищних рад об´єднаних територіальних громад Херсонської області та провели для них навчання, яке складалося з трьох блоків: презентації результатів діяльності системи БПД Херсонської області за минулий рік, лекції «Сучасні форми рабства» та бесіди щодо особливостей декларування у 2020 році.

Необхідно зазначити, що правопросвітницький захід пройшов на базі Херсонського обласного центру перепідготовки та підвищення кваліфікації працівників органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних підприємств, установ і організацій та зібрав представників усіх районів області.

З метою популяризації системи БПД, заступниця директора Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області Олена Іпатенко презентувала результати діяльності центру за минулий рік, всеукраїнський і регіональний досвід надання безоплатної правової допомоги та ознайомила з успішними практиками захисту клієнтів.

Окрім того, Олена Вікторівна проінформувала про точки доступу до БПД, роботу дистанційних пунктів консультування громадян, письмове консультування онлайн через сторінку Регіонального центру у ФБ, що в рази збільшує м ожливість у забезпеченні раннього доступу до БПД.

Окремо представниця системи БПД зупинилась на роботі довідково-інформаційної платформи правових консультацій «WikiLegalAid» та пояснила, як нею користуватися.

Говорили і про проблеми, з якими стикаються службові особи, та системні недоліки в роботі, адже органи місцевого самоврядування, державної влади або правоохоронні органи є місцями з найбільшою концентрацією осіб, які потенційно можуть бути суб´єктами порушень. У зв´язку з чим було запропоновано, посилити правопросвітницьку роботу серед службових осіб та громадян, виявляти та реагувати на системні порушення прав людини.

А ще – по можливості звичайно, аби адміністративні та юридичні послуги надавалися б в одному приміщенні. Це було б доцільно і зручно для громадян.
Говорили і про вирішення правових потреб представників ОТГ, у зв´язку з чим присутні розповіли про налагодження співпраці з місцевими центрами та бюро правової допомоги. Наприклад, Музиківська ОТГ ефективно співпрацює з Білозерським бюро, Каланчацька селищна рада – з Каланчацьким бюро, схвальні відгуки ми почули і про роботу фахівців Іванівського бюро правової допомоги. Тому спікер закликала продовжувати співпрацю там, де вона вже налагоджена, та знаходити спільну мову з нашими колегами із бюро тим ОТГ, де таку роботу треба посилити.

У другому блоці навчання йшлося про види сучасного рабства. Як не стати жертвою торгівлі людьми, що таке примусова праця і чи є вона в Україні, що змушує українців шукати кращої долі за кордоном, чим небезпечне неофіційне працевлаштування та одруження з іноземцем, як наших дітей або дорослих громадян примушують до жебрацтва або донорства – відповіді на ці питання отримали присутні під час лекції «Сучасні види рабства». Посилили сприйняття матеріалу реальні історії, про які розповіла Олена Іпатенко.

Наостанок говорили про особливості декларування у 2020 році. Спікери нагадали, що наприкінці минулого року був прийнятий Закон України № 140-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективності інституційного механізму запобігання корупції», яким зокрема внесено зміни до статей 46 та 52 Закону України «Про запобігання корупції», чим розширено перелік відомостей, які декларант має подавати щодо себе та членів сім’ї, та змінено окремі аспекти процедури декларування в цілому.