назад

Моніторинг роботи адвокатів

maramygins    Ефективне управління якістю – один із першочергових пріоритетів розвитку системи надання безоплатної вторинної правової допомоги. Задля реалізації цього завдання вже понад рік запроваджено Стандарти якості БВПД у кримінальному процесі, дотримання яких є обов’язковим для адвокатів, задіяних в системі. Відповідно, здійснюється і моніторинг якості надання послуг адвокатами. Ці функції покладено на відділ забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів, начальником якого є адвокат Павло Марамигін.

     Відповідно до наказу Координаційного центру №136 від 6 квітня 2015 р. з 1 липня розпочалося проведення моніторингу дотримання захисниками стандартів якості надання БВПД у кримінальному процесі під час судового провадження у судах першої та апеляційної інстанцій. Станом на 20 липня проведено моніторинг трьох судових засідань. Зокрема, Павло Марамигін 17 липня здійснив моніторинг дотримання стандартів якості у двох кримінальних провадженнях, у яких адвокат Борис Талапа здійснює захист за призначенням. Обидва судові засідання проводилися в Ужгородському міськрайонному суді. А 20 липня проведено моніторинг судового засідання в Перечинському районному суді за участю адвоката Валентина Кучеренко, який здійснює захист за призначенням обвинуваченого.

     Як розповів Павло Марамигін, під час моніторингу роботи адвоката у суді оцінюють на предмет дотримання “Стандартів якості надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальному процесі”, затверджених наказом Міністерства юстиції від 25 лютого 2014 року №386/5. Окрім того, моніторинг може проводитися і шляхом проведення бесіди із клієнтом (на підставі його письмової згоди). Результати і спостереження, і бесіди фіксуються у спеціально розроблених формах.

    Подібна практика дає змогу по-перше, зробити висновок про те, як адвокат дотримується стандартів якості надання правової допомоги і на якому рівні здійснює захист особи, а по друге, дозволяє удосконалювати роботу захисників в сфері безоплатної правової допомоги.