назад

Можливість переселенців отримати правову допомогу

golovna

Внутрішньо переміщені особи, які проживають на Рівненщині, навчилися користуватися сучасними інструментами пошуку інформації та отримання адміністративних послуг.

Майстер-клас для них на цю тему провели 12 червня в Рівненській обласній універсальній науковій бібліотеці фахівці РОГО «Комітет виборців України». Захід відбувся за участю заступника директора Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Сергія Іллюка

Спочатку керівник правових програм Рівненського КВУ Микола Глотов розповів для внутрішньо переміщених осіб про сучасні он-лайн можливості пошуку інформації, яка необхідна, щоб реалізувати свої права. Й одразу після короткої лекційної розповіді учасники майстер-класу розпочали практичну роботу. Вони ознайомилися з можливостями Кабінету електронних сервісів. Зокрема, переселенці вчилися шукати потрібну інформацію в реєстрах власності, транспортних засобів, юридичних осіб і ФОП, нотаріусів, працювати із системою електронних торгів арештованим майном і публічною кадастровою картою та інше.

2

Директор РОГО «Комітет виборців України» Олексій Горецький говорив про механізм електронного цифрового підпису і про можливості отримання послуг та інформації, які відкриває його наявність в особи. Він навів приклади подачі документів щодо початку будівельних робіт до органів архітектурно-будівельної інспекції.

3

Про отримання гарантованої державою безоплатної правової допомоги розповідав Сергій Іллюк. Зокрема, наразі на Рівненщині таку допомогу переселенці можуть отримати в трьох містах – Рівному, Дубні та Сарнах, де функціонують місцеві центри з надання БВПД. Сергій Іллюк зазначив, що адвокати, які співпрацюють з цими центрами, можуть проконсультувати і в певних випадках представити інтереси людини в судах у кримінальних, цивільних та адміністративних справах.

 Майстер-клас «Використання внутрішньо переміщеними особами сучасних інструментів пошуку інформації та отримання адміністративних послуг» організований РОГО «Комітет виборців України» в межах реалізації проекту «Захист прав ВПО в Україні – правова допомога, інформаційні кампанії та цифрові інструменти». На сьогодні його реалізовує Всеукраїнська коаліція з надання правової допомоги за підтримки Національного фонду підтримки демократії (NED).

За матеріалами РОГО КВУ