назад

«Муніципальна няня» як альтернатива для безробітних

Безробітних громадян, які перебувають на обліку в Шепетівському міському центрі зайнятості, запросили до участі в семінарі «Відшкодування витрат на няню для дитини до 3 років». Юристка місцевого центру пояснила учасникам навчання, як працює урядова ініціатива та що необхідно, щоб стати нянею.

Про особливості проєкту «Муніципальна няня» 8 листопада говорили в Шепетівці під час семінару «Відшкодування витрат на няню для дитини до 3 років», який відбувався на базі міського центру зайнятості. Фахівчиня Шепетівського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Юлія Школьнік розповіла зацікавленим, що «муніципальною нянею» може стати будь-яка фізична особа-підприємець або юридична особа, що може надавати послуги няні, з якою підписано договір про догляд за дитиною до трьох років.

«Це няня, яка надає послуги відповідно до договору, декларує свої доходи та сплачує податки. Ця особа має надавати послуги за чітко визначеними у реєстраційних документах КВЕДами: фізична особа-підприємець – КВЕД 97.00, КВЕД 88.91; юридична особа, яка надає послугу з догляду за дітьми, – КВЕД 78.20, КВЕД 85.10», – наголосила юристка.

Юлія Школьнік звернула увагу присутніх, що в договорі про здійснення догляду за дитиною до трьох років з «муніципальною нянею» мають бути визначені: назва послуги, її обсяг із зазначенням конкретних заходів, умови та строк надання послуги, вартість, періодичність оплати, відповідальність сторін. Відтак при складанні угоди порадила звертатися до юристів, зокрема до фахівців центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

На завершення семінару присутні дізналися, де можна отримати безоплатну правову допомогу, а також про інформаційні кампанії, які реалізуються в межах проєкту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!»