назад

На базі Регіонального центру з надання БВПД у Херсонській області запрацює Школа параюристів

Першими параюристами на Херсонщині стануть студенти Херсонського факультету Одеського державного університету внутрішніх справ, які з 20 січня по 14 лютого 2020 року будуть проходити виробничу практику.

Керівниця практики – заступниця директора Олена Іпатенко – розповіла студентам четвертого курсу спеціальності «Право» про систему БПД Херсонщини у світлі розпочатої у 2017 році роботи громадських радників.

Окремо Олена Вікторівна зупинилась на правопросвітницьких заходах та взаємодії з організаціями громадянського суспільства, важливій ролі молоді і молодих правників в його розбудові та  розвитку.

Олена Вікторівна пояснила, що параюристами можуть бути представники закладів освіти, культури, органів місцевого самоврядування чи виконавчої влади або будь-якої іншої професії, головне, щоб було бажання реалізовувати себе в громаді. Також можуть бути й студенти юридичних факультетів. Задача параюристів – інформувати громаду про їхні права, підвищувати правову освіту, перенаправляти людей до кваліфікованих юристів або відповідних громадських організацій, допомагати у вирішенні дотичних до права питань (пільги, дороги, освіта, будівництво тощо).

За словами Олени Вікторівни, навчання у Школі параюристів буде проводитися двічі на тиждень і першочергова увага буде приділена найпоширенішим питанням, з якими звертаються мешканці області до фахівців системи БПД. За результатами навчання буде проведено тестування і кожен студент повинен буде зробити презентацію.

Слід сказати, що студенти з великим задоволенням включилися в роботу, висловивши сподівання отримати нові знання про роботу системи БПД, навички та більше дізнатися про волонтерську допомогу своїй громаді за рахунок власних знань, навичок та часу, яка дуже поширена в розвинутих країнах.