назад

На Донеччині розповіли про успіхи в реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину»

67950521 2429756540418266 3020494248366571520 o 1На засіданні робочої групи обговорили підсумки успішної реалізації пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

2 серпня 2019 року в рамках візиту на Донеччину директора Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Донецькій та Запорізькій областях Павла Наливайко відбулось засідання робочої групи пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

У засіданні взяли участь заступник директора Регіонального центру – Оксана Савицька, начальник відділу ювенальної юстиції Прокуратури Донецької області – Тетяна Чекайлова, заступник начальника відділу ювенальної превенції Головного управління Національної поліції в Донецькій області – Дмитро Коломієц, старший інспектор сектору ювенальної пробації м. Маріуполь Філії Державної установи «Центр пробації» в Донецькій області, підполковник внутрішньої служби – Наталя Трабовецька, практикуючий психолог – Надія Гірман, в.о. директора Маріупольського міського центру соціальних служб для сім’ї дітей та молоді – Наталя Чудаєва.

Координатор проекту, Оксана Савицька, доповіла про результати реалізації проекту з березня по липень 2019 року. Так, протягом зазначеного періоду до Регіонального центру від підрозділів Прокуратури Донецької області надійшло 13 заяв про участь у пілотному проекті. За результатами розгляду всіх заяв протягом одного дня були прийняті рішення про застосування Програми та видані відповідні доручення адвокатам-медіаторам.

Адвокатами-медіаторами за час реалізації пілотного проекту було проведено по 11 премедіаційних зустрічей з підозрюваним та потерпілим, а також 11 спільних зустрічей зі сторонами, під час яких було укладено 10 угод про застосування програми відновлення.

За результатами участі неповнолітніх у пілотному проекті 8 учасників пілотного проекту пройшли програму успішно; в одому випадку, під час спільних зустрічей потерпілий відмовився від укладання угоди; ще з одним учасником адвокату-медіатору не вдалось призначити зустріч протягом терміну досудового розслідування; один неповнолітній не виконав умови угоди в частині проходження заходів, направлених на ресоціалізацію, про що було зазначено в інформації, яку Регіональний центр направив прокурорам.

За підсумками розгляду інформації, наданої Регіональним центром, прокурори направили в суди 8 клопотань про звільнення від відповідальності та 3 обвинувальних акти.

Дослідивши матеріали справ, судами винесено 4 ухвали про звільнення учасників пілотного проекту від кримінальної відповідальності на підставі ст. 48 КК України та 1 вирок, 6 справ перебувають на розгляді в судах.

Павло Наливайко повідомив, що під час реалізації пілотного проекту, виконавці стикнулись з проблемою відсутності на території, де мешкають учасники пілотного проекту, установ, які здійснюють заходи, спрямовані на розвиток особистості неповнолітніх, їх ресоціалізацію та запобігання повторним злочинам (корекційні програми, гуртки тощо); відсутності коштів у учасники пілотного проекту (в тому числі на проїзд) для участі у зустрічах з психологом, адвокатом-медіатором, відвідуванням заходів, передбачених угодою про застосування програми відновлення. Через що існує потреба залучення органів місцевої влади до реалізації пілотного проекту, в тому числі через центри соціальних служб, служби у справах дітей, прийняття відповідних місцевих програм.

Тетяна Чекайлова звернула увагу присутніх, що завдяки пілотному проекту вдалось розкрити недоліки системи соціального захисту дітей з сімей, які перебувають у складних життєвих обставинах, щодо виявлення таких сімей та надання відповідної допомоги до того, як неповнолітні перейдуть в конфлікт із законом.

Тому необхідно залучати на державному рівні до реалізації пілотного проекту Міністерство соціальної політики. На обласному рівні доцільно провести круглий стіл за участі керівництва Донецької облдержадміністрації, Департаменту соціального захисту населення, Служби у справах дітей, Донецького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, та виконавців пілотного проекту у Донецькій області для обговорення шляхів вирішення недоліків системи соціального захисту дітей в територіальних громадах Донецької області.

За результатами наради було досягнуто згоди щодо:

– посилення взаємодії з відділом ювенальної превенції Головного управління Національної поліції в Донецькій області в частині інформування Регіонального центру у разі, якщо учасники пілотного проекту скоюють повторні злочини;

– посилення співпраці щодо залучення ресурсів (інформаційних, фахових психологів) Філії Державної установи «Центр пробації» в Донецькій області, згідно умов меморандуму про взаємодію;

– проведення круглого столу за участі керівництва Донецької облдержадміністрації, Департаменту соціального захисту населення, Служби у справах дітей, Донецького обласного центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, та виконавців пілотного проекту у Донецькій області для обговорення шляхів вирішення недоліків системи соціального захисту дітей в територіальних громадах Донецької області.

Участь у Програмі дає надію на зменшення кількості неповнолітніх, направлених для перевиховання до місць позбавлення волі, найскорішу їх ресоціалізацію у суспільне життя нашої країни.

Довідково: Пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» впроваджений Міністерством юстиції України, Генеральною прокуратурою України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та ГО «Платформа прав людини» та реалізується у шести регіонах – Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях.

До уваги! За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями та роз’ясненнями законодавства звертайтеся до центрів з надання безоплатної правової допомоги.

Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатися зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).