назад

На Херсонщині запроваджується пiлотний проект у сфері державної реєстрації громадських формувань

grom org register v2Відповідно до Наказу Міністерства юстиції України від 17 червня 2016 року №1717/5 «Про запровадження пiлотного проекту у сфері державної реєстрації громадських формувань»запроваджується пілотний проект із забезпечення прийняття та видачі документів під час державної реєстрації громадських формувань відповідно до Порядку державної реєстрації юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, що не мають статусу юридичної особи, місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

В Херсонській області з метою реалізації пілотного проекту у сфері державної реєстрації громадських формувань проведено низку відповідних заходів для Регіонального та місцевих центрів з надання БВПД у Херсонській області спільно з ГТУЮ у Херсонській області та державним підприємством «Національні інформаційні системи».

11 липня 2016 року проведено навчання спеціалістів регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які будуть виконувати функції з прийняття та видачі документів під час державної реєстрації громадських формувань. Під час навчання Головне територіальне управління юстиції у Херсонській області забезпечило працівників регіонального та місцевих центрів методичними рекомендаціями, інформаційними та технологічними картками з питань реєстрації громадських формувань.

12 липня 2016 року проведено навчання спеціалістів Регіонального та місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Херсонській філії державного підприємства «Національні інформаційні системи». Навчання проводилось шляхом відеоконференцзв `язку. Під час навчання спеціалістам було продемонстровано роботу та ведення програмних засобів Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань тощо.

В Херсонській області проводяться заходи з інформування громадськості, державних органів щодо запровадження зазначеного пілотного проекту, зокрема:

проведено інформаційну кампанію у соцмережі «Фейсбук»;

в засобах масової інформації розміщена інформація про виконання місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги нової функції;

проводиться інформування обл райдержадміністрацій про виконання місцевими центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги зазначеної функції.

Працівники центрів діятимуть як «фронт-офіс», тобто здійснюватимуть прийом документів від заявників, зніматимуть копії поданих документів шляхом їх сканування, що долучаються до заяви, зареєстрованої у Єдиному державному реєстрі. А безпосередньо рішення про реєстрацію або про відмову у реєстрації громадського об’єднання, про направлення документів на доопрацювання чи про залишення документів без розгляду по суті прийматиме Головне територіальне управління юстиції у Херсонській області.

На території Херсонській області діють чотири таких центри:

Важливо, що нові функції, які отримають центри, дадуть змогу мешканцям області реєструвати громадські організації на місцях.

Отже, таке розширення функцій місцевих центрів полегшить процедуру реєстрації громадських об’єднань, оскільки тепер не буде необхідності їхати з пакетом документів безпосередньо до м. Херсона.

grom org register v2