назад

На Котелевщині жінку захистили від домашнього насильства

Конфлікти й непорозуміння трапляються у будь-якій сім’ї, але інколи вони стають загрозливими для фізичного та психологічного здоров’я людини. Домашнє насильство – це не лише фізичне насильство (побої), але і психологічний тиск – образи й приниження, ігнорування почуттів особи, і економічні утиски – заборона працювати чи контроль сімейного бюджету.

Його скоюють свідомо. Стан алкогольного чи наркотичного сп’яніння не виправдовує вчинення насильства. Часто кривдник має переваги: фізична сила, вік, фінансове становище. Через це потерпіла особа зневірюється у будь-якій можливості себе захистити.

Так, в останні дні січня 2020 року до Котелевського бюро правової допомоги звернулася за допомогою громадянка М. стосовно захисту її інтересів у суді для видачі обмежувального припису відносно чоловіка.

За результатами розгляду письмового звернення клієнтки про надання їй безоплатної вторинної правової допомоги з вищезазначеного питання, наказом директора Полтавського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги уповноважено начальника відділу «Котелевське бюро правової допомоги» Ольгу Саєнко на здійснення представництва інтересів особи.

Громадянка М. повідомила, що протягом 23 років спільного життя її чоловік  постійно виявляв до неї неповагу, систематично влаштовував сварки,  ображав, висловлювався нецензурною лайкою, залякув, погрожував, застосовував стусани, штовхання, смикав за волосся, наносив побої,  принижув честь і гідність, що тяжким чином впливає на психічний та фізичний стан заявника та трьох дітей.

Крім того, кривдник зловживає алкогольними напоями, веде аморальний спосіб життя, ніде не працює.

Всі ці роки жінка соромилася звертатися за допомогою до органів поліції, адже сподівалася, що все зміниться, терпіла знущання заради дітей, адже намагалася зберегти сім’ю.

Після чергового знущання, занепокоєна за життя своїх дітей та своє особисте життя, громадянка М. звернулася за допомогою до працівників Котелевського відділу поліції ГУНП в Полтавській області, після чого старшим лейтенантом поліції М. винесено терміновий заборонний припис строком 10 діб.

Щоб забезпечити дієвий та ефективний спосіб захисту від повторного вчинення домашнього насильства начальницею бюро складено та подано до Котелевського районного суду Полтавської області заяву про видачу обмежувального припису у вигляді заборони кривднику  наближатися на відстань ближче 50 метрів до місця проживання (перебування) дружини строком на шість місяців.

Відповідно до рішення Котелевського районного суду Полтавської області від 13 лютого 2020 року заявлені вимоги громадянки М. щодо кривдника задоволені в повному обсязі.

Домашнє насильство – це порушення прав людини, це злочин, який передбачає різне покарання для кривдника. Кривдника можуть притягнути до адміністративної та цивільно-правової відповідальності. А з січня 2019 року – і до кримінальної.