назад
27.02.20

На міжнародній конференції представлено досвід України з відновного правосуддя для дітей

За останні 20 років кількість неповнолітніх ув’язнених у країнах Центральної та Східної Європи та Центральної Азії зменшилась на 90%. Докладаючи зусилля, країни можуть зменшити цю кількість і далі. Дітям, які у конфлікті з законом, слід надати підтримку, другий шанс та можливість розвиватися. Про це говорили на міжнародній конференції «Справедливість для дітей», що пройшла у Сараєво.

Вивчити найкращий досвід колег з інших країн. Обговорити питання захисту свідків та жертв злочинів. Поділитися власним досвідом та думками щодо забезпечення доступу до правосуддя дітей у кримінальному та цивільному процесі, внутрішньо переміщених дітей та біженців. Над цими питаннями працювали експерти з 21 країни – учасники конференції, що пройшла під егідою Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ).

Українська делегація представила свій досвід у наданні правової допомоги дітям. Зокрема, реформу ювенальної юстиції, пробаційні сервіси для неповнолітніх, міжвідомчу координаційну раду з питань правосуддя щодо неповнолітніх, підготовку проєкту закону про правосуддя, дружнє до дитини. А також – проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину».

Проєкт з відновного правосуддя для неповнолітніх стартував в Україні на початку минулого року. Спочатку він проходив у шести регіонах – Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях. Проєкт довів свою ефективність, а тому його поширено на всю Україну.

«Діти, які вступили у конфлікт з законом, особливо вразливі. Традиційне каральне правосуддя, зазвичай, не може виправити неповнолітнього. Саме відновне правосуддя здатно мінімізувати ризики вчинення повторних злочинів», – переконаний в. о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр Баранов.

В Україні завдяки проєкту з відновного правосуддя допомогу отримали десятки дітей, які вперше вчинили дрібні злочини. Замість судового переслідування вони пройшли процес медіації, примирилися з потерпілими, відшкодували завдані збитки. Ці діти успішно пройшли програму з ресоціалізації та повернулися до суспільства.

Одним з пріоритетів діяльності Міністерства юстиції України є прийняття закону про правосуддя, дружнє до дитини. Цей законопроект має на меті створення умов для організації та ефективного функціонування правосуддя, дружнього до дитини, що відповідає вимогам Конвенції про права дитини та іншим міжнародним стандартам у цій сфері. Особлива увага приділена профілактиці правопорушень у дитячому середовищі, належному поводженні з дітьми у конфлікті з законом та їх соціальній реабілітації.

На конференції були оприлюднені такі дані: у 2000 році кількість дітей у Центральній та Східній Європі та Центральній Азії, засуджених та поміщених за грати, становила 45 тис. Сьогодні – менше 5 тис. Це відчутний прогрес у сфері дитячого правосуддя. І треба рухатися далі. Зокрема, продовжувати роботу над тим, щоб якомога менше дітей утримувалося під вартою. Йшлося також про посилення співпраці між органами юстиції та соціального захисту.