назад

На Миколаївщині продовжує роботу правовий кінозал від системи БПД

Черговий сеанс правового кінозалу від системи БПД на Миколаївщині відбувся у співпраці з Кіноклубом П143А, де наразі відбувається показ програми «Єврофест: кіно для кожного».

Цього разу до спільного перегляду запропонували фільм «Зимові мухи», який розповідає історію двох непосидючих хлопців-підлітків, що вирушають у небезпечну мандрівку, протягом якої не раз порушують закон.

Під час обговорення учасники підняли тему дитячої злочинності, з точки зору українського законодавства події в фільмі коментували юристи з Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Миколаївській області. Зокрема, говорили про відповідальність за вчинення правопорушення та як звернення до системи БПД може допомогти підлітку, який потрапив у халепу, отримати необхідний правовий захист.

Зауважимо, що на Миколаївщині продовжується реалізація пілотного проєкту з відновного правосуддя для неповнолітніх. Проєкт передбачає можливість звільнення від кримінальної відповідальності порушників, які вперше вчинили злочини невеликої або середньої тяжкості. За результатами програми відновлення, якщо неповнолітній відшкодує шкоду, завдану кримінальним правопорушенням, та примириться з потерпілим, кримінальне провадження може бути закрито, а неповнолітнього – звільнено від кримінально відповідальності. При цьому одним з ключових етапів програми відновного правосуддя є робота з психологом, оскільки від цього залежить розвиток особистості неповнолітніх та їх подальша ресоціалізація.

Довідково: Фестиваль «Єврофест» організовано компанією «Артхаус Трафік» за підтримки програми Сulture Bridges (http://www.culturebridges.eu/), яка фінансується Європейським Союзом в межах впровадження Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, та здійснюється Британською Радою в Україні у партнерстві з EUNIC – Мережею національних інститутів культури Європейського Союзу.