назад
07.08.13

На нараді з директорами центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги були обговорені питання розвитку системи безоплатної правової допомоги

67 серпня 2013 року відбулася нарада з директорами центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, організована Координаційним центром з надання правової допомоги з метою обговорення пріоритетних питань розвитку системи.

У своєму вступному слові директор Координаційного центру Андрій Вишневський звернув увагу на те, що сьогодні постає питання взаємоузгодження проекту Закону України «Про прокуратуру» і Законів України «Про безоплатну правову допомогу» та «Про адвокатуру та адвокатську діяльність». Відповідно до згаданого законопроекту, частину функцій прокуратури у сфері представництва інтересів громадян пропонується передати системі безоплатної правової допомоги. Андрій Вишневський вважає, що система готова реалізувати таке рішення, якщо воно буде прийняте. «Ми маємо сприймати це як кредит довіри з боку розробників законопроекту», – зазначив він.

Також на нараді було привернуто увагу до подальшої роботи щодо удосконалення законодавства про безоплатну правову допомогу, зокрема унормування в законі чинної організаційної структури системи безоплатної правової допомоги: Координаційний центр, 27 регіональних та необхідна кількість місцевих (міських та міжрайонних) центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги як його територіальних відділень.

З 2014 року в регіонах розпочнуть роботу міжрайонні центри. У зв’язку з цим планується розмежування функцій регіональних та місцевих центрів. Зокрема планується, що 27 регіональних центрів зосередяться на організації управління контрактами з адвокатами, наданні правової допомоги у кримінальних провадженнях, а також здійсненні загального фінансового управління. Міжрайонні центри опрацьовуватимуть прямі звернення від осіб та аналізуватимуть їх фінансовий стан, а також забезпечуватимуть представництво інтересів осіб у цивільному та кримінальному процесах. «Міжрайонні центри мають бути якнайближче до споживачів наших послуг», – наголосив Андрій Вишневський.

Андрій Вишневський також поінформував, що на засіданні Ради адвокатів України 27 липня 2013 року була підтримана ініціатива щодо підготовки меморандуму про співпрацю між Міністерством юстиції та Національною асоціацією адвокатів України, а також прийнято рішення про звернення до прем’єр-міністра України М. Азарова у якому викладено необхідність підвищення рівня оплати праці адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу. Згадане звернення 6 липня 2013 року було підписане Головою Національної асоціації адвокатів України та Ради адвокатів України Лідією Ізовітовою та направлене до Секретаріату Кабінету Міністрів України. Також директор Координаційного центру звернув увагу на ще один предмет співпраці з Національною асоціацією адвокатів – узгодження даних про адвокатів, які перебувають у Реєстрах адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на постійній основі за контрактом та на тимчасовій основі на підставі договору, з даними Єдиного реєстру адвокатів України.

Відповідно до порядку денного на нараді було розглянуто питання, що стосувалися видання, скасування центрами доручень для підтвердження повноважень захисника у кримінальному провадженні та терміну їх дії.

Наступним питанням порядку денного став розгляд порядку прийому центрами повідомлень від громадян про випадки затримання осіб. «Якщо особа має право на безоплатну правову допомогу, то вона може звернутися до того, хто її надає», – нагадав Андрій Вишневський, при цьому зазначивши, що таке право у разі затримання може реалізувати як сама особа, так і її близькі родичі, члени сім’ї, тобто ті особи, перелік яких передбачений у Кримінальному процесуальному кодексі.

Окремо були поставлені завдання у зв’язку із проведенням капітальних ремонтів приміщень існуючих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та приміщень майбутніх міжрайонних центрів.

В режимі обговорення наданих напередодні пропозицій учасники наради розглянули питання територіального розміщення міжрайонних центрів з урахуванням транспортного сполучення та кількості населення, що обслуговуватиметься таким центром.

На нараді також розглянули питання проведення каскадних тренінгів для адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. Андрій Вишневський зазначив, що всі адвокати-тренери/модератори обміну досвідом між адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, відібрані з усіх регіонів України, які будуть проводити каскадні тренінги, мають високий рівень підготовки і мотивації. Проведення таких тренінгів сприятиме формуванню спільних підходів та практик до застосування нового кримінального процесуального законодавства, спільних стратегій і тактик захисту. За результатами участі у тренінгах кожному адвокату у кінці року буде видано сертифікат.

Питання організації четвертого конкурсу з відбору адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги, прийом документів на який розпочнеться з 2 вересня поточного року, викликало дискусії серед учасників. У результаті було погоджено, що основний акцент під час проведення четвертого конкурсу буде зосереджено на залученні до системи безоплатної правової допомоги адвокатів, які спеціалізуються у цивільному праві. На основі цього будуть розроблені тестові завдання для претендентів.

Обговорення завершилось питанням роботи центрів з розміщення відеороликів, метою яких є інформування осіб, які зазнали кримінального переслідування, про їх конституційне право на правову допомогу за рахунок держави, у регіональних засобах масової інформації.