назад

На Одещині відбулись круглі столи щодо презентації місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги

Krugliy stol MC 1430 червня 2015 року в Одеському регіоні, а саме, в містах Роздільна, Котовськ, Ізмаїл та Арциз під головуванням директорів місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги проведені круглі столи щодо презентації місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Основна мета круглих столів – налагодження комунікацій місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги з місцевою територіальною громадою та партнерами , які надають різні види правових послуг, направлених на захист права кожного.

Участь у роботі круглих столів взяли представники райдержадміністрацій, територіальних громад, правоохоронних органів, суддівського корпусу, адвокатської спільноти, правозахисних громадських організацій та ін.

Krugliy stol MC 1

Директорами Ізмальського, Котовського, Роздільнянського та Арцизького місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які виступили модераторами круглих столів, наголошено на те, що з 01 липня 2015 року 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги відкрили двері для жителів місцевих громад у всіх регіонах України.

Krugliy stol MC 2

Місцеві центри забезпечуватимуть доступ до безоплатної правової допомоги  у цивільному та адміністративному процесах для цілої низки соціально незахищених категорій громадян, таких як: малозабезпеченим (особам, чий середній місячний сукупний сімейний дохід не перевищує двох прожиткових мінімумів), учасникам бойових дій (у тому числі, це стосується учасників АТО із відповідним статусом, та членів сімей загиблих), дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, та ін. Усім цим незахищеним категоріям осіб будуть надаватися послуги адвокатів для представництва їх інтересів у цивільних та адміністративних судових спорах, а також потерпілим і свідкам у кримінальних провадженнях, якщо вони належать до категорій, що мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, як це визначено ст. 14 Закону України «Про безоплатну правову допомогу».

Krugliy stol MC 3

Підставою для відкриття центрів є конституційне право кожного на захист безоплатно, у випадках передбачених законом. Окрім національного законодавства таке право закріплено й у низці міжнародних забовязань України, таких, зокрема, як Конвенція про захист прав людини і основоположних свобод. Завдання місцевих центрів – забезпечення цього права.

Krugliy stol MC 4

Крім того, директорами місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги зазначено на вірогідність, що не всі із громадян, які звернуться до центру, потребуватимуть саме безоплатної вторинної, а по суті, адвокатської правової допомоги задля представництва своїх інтересів у судах. Певна частина осіб потребуватиме надання правових консультацій та роз’яснень, які центр відповідно до покладених на нього завдань не надаватиме. Таку функцію надають інші спеціалізовані установи в регіонах. «Ми будемо з’ясовувати, з якою проблемою прийшла людина. Навіть якщо вона не є нашим клієнтом з точки зору належності до категорії осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, або її проблема виходить за межі такої допомоги, і лежить в досудовій площині, ми, цю людину будемо орієнтувати, які є організації, що можуть допомогти кожній конкретній людині з її проблемою,і до кого звернутися за такою допомогою. Саме тому ми будемо активно налагоджувати ефективний  діалог  між центром та органами місцевого самоврядування, громадськими організаціями, спеціалізованими комунальними установами тощо». А відтак, громадяни, які звертатимуться до центрів, будуть зорієнтовані куди йти та що робити, аби вирішити своє питання по суті – не зважаючи на те непотрібна чи їм буде саме адвокатська допомога у судовому порядку, чи вирішення їхніх питань можливе у досудовий спосіб. Для цього центри будуть налагоджувати мережеву співпрацю із усіма організаціями, які надають допомогу людям щодо захисту їхніх прав.

Krugliy stol MC 5

Модераторами круглих столів повідомлено адреси місцезнаходження місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Одеському регіоні та територію обслуговування:

Перший одеський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (Київський район міста Одеси, Білгород-Дністровський, Овідіопольський, Біляївський райони, місто Іллічівськ, місто Теплодар) за адресою: вул. Богдана Хмельницького, 98, м Одеса;

Другий одеський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (Приморський, Малиновський райони міста Одеси) за адресою: вул. Коблевська, 40, м. Одеса.

Третій одеський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (Суворовський район міста Одеси, Березівський, Комінтернівський райони, місто Южне) за адресою: вул. Атамана Головатого, 1, м. Одеса.

Роздільнянський місцевий центр місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (Великомихайлівський, Іванівський та Фрунзівський райони) за адресою: вул. Привокзальна, 10-А, м. Роздільна, Одеська область.

Арцизький місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (Арцизький, Саратський, Тарутинський, Татарбунарський райони) за адресою:  вул. Орджонікідзе, 46, м. Арциз, Одеська область;

Ізмаїльський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (Болградський, Ізмаїльський, Кілійський, Ренійський райони) за адресою: пр-т Леніна, 2, м. Ізмаїл, Одеська область;

Котовський місцевий центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (Ананьївський, Балтський, Кодимський, Котовський, Красноокнянський, Любашівський, Миколаївський, Савранський, Ширяївський райони) за адресою: вул. 50 років Жовтня, 194-а, м. Котовськ, Одеська область.

Krugliy stol MC 13

Krugliy stol MC 12

Krugliy stol MC 11

Krugliy stol MC 10

Krugliy stol MC 9

Krugliy stol MC 8

Krugliy stol MC 7

Krugliy stol MC 6