назад

На Рівненщині проведено цикл тренінгів присвячених темі дотримання прав затриманих осіб

Впродовж декількох днів, представники Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області спільно з фахівцями відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності УЗПЛ НПУ провели ряд навчальних семінарів для  поліцейських районних ВП щодо дотримання вимог ст. 213 КПК України та забезпечення прав затриманих громадян.

Тренінги було організовано  для працівників різних підрозділів поліції. Серед них: заступники начальників відділень, оперуповноважені, слідчі, старші оперуповноважені, працівники чергових частини.

На зустрічах з правоохоронцями представники Регіонального центру з надання БВПД та відділу уповноважених Голови з питань контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності УЗПЛ НПУ  наголошували на тому, що обов’язкок надати затриманій особі можливість негайно повідомити про своє затримання та місце перебування близьких родичів, членів сім’ї, визначення яких міститься в приписі п. 1 ч. 1 ст. З КПК, покладений саме на уповноважену службову особу, що здійснила затримання.

В цьому питанні  спікери окрему увагу приділяли особливостям надання інформації у разі затримання неповнолітніх осіб, а також особливих категорій громадян (німих, сліпих, глухих), які не можуть самостійно реалізувати своє право на захист або тих, що не володіють мовою, якою ведеться провадження.

Окрім дотримання вимог ст. 213 КПК України та забезпечення прав затриманих громадян ,з працівниками поліції узагальнено та обговорено дотримання вимог статей 6, 7 Закону України «Про Національну поліцію», а саме –  верховенство права та дотримання прав і свобод людини.

Разом з тим,  задля реалізації права затриманих на ранній доступ до захисту, уповноважена службова особа, що здійснила затримання, зобов’язана негайно повідомити про затримання орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правової допомоги, зокрема, центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Уповноважена службова особа, у разі неприбуття в установлений законодавством строк  призначеного для надання безоплатної правової допомоги захисника, негайно повідомляє про це відповідний орган (установу), уповноважений законом на надання безоплатної правової допомоги. 

Як зауважили тренери, заходи відбулись за активної участі усіх запрошених, правоохоронці з цікавістю слухали спікерів, активно долучались до дискусії  та охоче відповідали на запитання.