назад

На Рівненщині відбулась нарада з адвокатами щодо документування воєнних злочинів

У приміщенні Регіонального центру пройшла нарада за участю адвокатів, що співпрацюють з системою БПД Рівненщини, під головуванням директора Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василя Овдіюка. Під час зустрічі було порушено питання документування воєнних злочинів рф та долучення до цього процесу адвокатів.

Починаючи з 24 лютого 2022 року, мільйони українців покинули свої домівки рятуючись від війни. Чимало наших співвітчизників стали біженцями закордоном, а хтось вирішив залишитись в Україні, переїхавши в більш безпечні регіони. Так, наразі, в області налічується більше 50 тисяч внутрішньо переміщених осіб. Декотрі з них тут тимчасово та чекають, коли зможуть повернутись до своїх домівок, а комусь повертатись більше нікуди, адже їх оселі були знищені ворожими бомбами та артилерією.

За злочини, скоєні проти наших громадян, рф  повинна понести відповідальність у міжнародних судах. Тож, з метою збору інформації про воєнні злочини та подальшого їх документування створено єдиний ресурс – warcrimes.gov.ua . На цій платформі Офіс Генерального прокурора об’єднує зусилля правоохоронців, експертів, представників громадських і міжнародних організацій, журналістів і всіх, хто хоче допомоги і фіксує військові злочини РФ на нашій землі. Як відомо,  система БПД також долучилась до цього процесу. Наразі, представники безоплатної правової допомоги Рівненщини та адвокати вже задокументували 17 кейсів щодо злочинів рф.

Для того, щоб зафіксувати порушення прав людини та/або скоєний злочин, необхідно заповнити форму, описати факт порушення прав людини загарбником, долучити наявні докази: фото, відео, документи, інформацію про свідків події, жертв. Отримана інформація дасть можливість притягувати до відповідальності російську федерацію та відстоювати інтереси України на міжнародних судових майданчиках.

 «Ми відвідуємо місця компактного проживання внутрішньо переміщених осіб. Спілкуємось з ними, надаємо юридичні консультації. Також розповідаємо і про процес документування злочинів рф, від яких громадяни є потерпілими або були свідками таких злочинів. Ми намагаємось проводити опитування максимально делікатно і, в той же час, ретельно. Аби людину не травмувати повторно спогадами пережитого, але, в той же час, отримати від неї максимум інформації. В цьому нам допомагають адвокати. Адже до представників державних структур люди ставляться іноді з  недовірою, на відміну від адвокатів», – зазначив директор Регіонального центру з надання БВПД у Рівненській області Василь Овдіюк.

Також, присутніми на круглому столі було детально розглянуто інструкції щодо проведення опитувань внутрішньо переміщених осіб, та погоджено подальші спільні заходи у цьому напрямку.

На завершення Василь Овдіюк повідомив, що видатки на оплату послуг адвокатів, які співпрацюють з системою БПД, отримали статус захищених видатків бюджету. Адже, під час війни  адвокати не припиняють надавати безоплатну вторинну правову допомогу українцям. Завдяки цьому, громадяни нашої країни навіть у цей складний час мають можливість вирішити свої правові питання. Відтак, за ініціативою Координаційного центру з надання правової допомоги постановою Кабінету Міністрів України від 09 квітня 2022 р. № 420 внесено зміни до Порядку виконання повноважень Державною казначейською службою в особливому режимі в умовах воєнного стану.