назад
13.02.20

На Великописарівщині про об’єднання громад

Чи задавалися ви питанням як же створити об’єднану територіальну громаду (ОТГ), який алгоритм такого об’єднання? Із метою надання роз’яснень громадянам, 12 лютого проведено мотиваційну зустріч у межах проекту «До демократії через взаємодію» за підтримки Фонду розвитку демократії.

Основаною метою інформування було обговорення шляхів налагодження комунікації між партнерами ОТГ для розвитку та прийняття рішень місцевого значення, що дозволить імплементувати європейські стандарти у діяльність органів влади на місцях.

За ініціативи членів громадської організації «Сумське громадське коло», сприяння Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області та підтримки Охтирського МЦ з надання БВПД і Великописарівського бюро правової допомоги така зустріч відбулася з головами сільських рад Великописарівського району, які на сьогодні не входять до ОТГ, представниками Великописарівської районної державної адміністрації та районної ради, а також місцевих активістів.

Захід проходив у форматі відкритого діалогу, де присутніх проінформовано хто ж може бути ініціаторами об’єднання територіальних громад, послідовна етапність, якщо ініціатива такого об’єднання виходить від одного із селищного, сільського голів.

Акцентовано увагу на тому, що об’єднана громада вважається утвореною з дня набрання чинності рішеннями всіх рад, що прийняли рішення про добровільне об’єднання.
Крім того, фахівчиня Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Наталя Поставська інформувала учасників зібрання про те, що таке правопросвітництво, його форми та сервіси системи БПД та яке вони мають значення для розвитку правової спроможності громад.

Також навела статистичні дані 2018 року щодо звернень до системи БПД– 2700484, дзвінків до контакт-центру – 1030822, виправдовувальних вироків 1040.

У свою чергу, директор Охтирського МЦ з надання БВПД Тамара Козир проінформувала про співпрацю центру з місцевими громадами та акцентувала увагу присутніх щодо право просвітніх заходів для дітей та людей поважного віку.

Крім того, порушувалося питання взаємодії влади та громади в процесі децентралізації. Форми участі громадськості у прийнятті рішень місцевого значення.

Цього ж дня на базі будинку дитячої та юнацької творчості за підтримки Фонду сприяння демократії посольства США представником громадської організації «Калинове гроно» Марією Шеремет проведено інформаційну годину на тему: «Протидія торгівлі людьми» для учнів 9, 11 – х класів Великописарівської СШ І-ІІІ ст., вихованців БДЮТ.

Під час зустрічі молодь мала змогу пограти у гру, автором якої є М. Шеремет, під час якої перевірили свої знання, вчилися планувати свої подорожі так, щоб уникнути можливих загроз стати жертвою торгівлі людьми. Також розглянули деякі питання правового характеру з юристом Великописарівського бюро правової допомоги Євгеном Морозом