назад

На яку державну допомогу можуть розраховувати усиновлювачі

Черговий випуск авторської програми Олени Іпатенко «Право знати» присвячений питанням соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Тому мешканцям Херсонщини, які планують усиновити таких дітей або вже є усиновлювачами, буде корисно прослухати консультацію заступниці директора Регіонального центру з надання БВПД Олени Іпатенко, яка допоможе розібратися в наступних питаннях: хто має право на допомогу при усиновленні дитини; від чого залежить розмір допомоги; які документи для цього потрібні; за яких умов припиняються виплати та ін.

Варто сказати, що усиновлення є пріоритетною формою влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, бо за правовими наслідками усиновлення дитина втрачає статус дитини-сироти і набуває прав біологічної дитини, на відміну від дитини, яка виховується у прийомній сім’ї.

Прослухати передачу «Право знати», яка щосуботи виходить на Українському радіо.Херсон, можна за посиланням або перейти далі по тексту. 

Право на допомогу при усиновленні дитини має особа, яка є громадянином України, постійно проживає на її території та усиновила дитину з числа дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування (якщо усиновлювачами є подружжя – один з них на їх розсуд).

Допомога при усиновленні дитини призначається на підставі рішення про усиновлення. У разі усиновлення двох і більше дітей допомога надається на кожну дитину.

Така допомога призначається незалежно від одержання на дитину інших видів допомоги та за умови, якщо звернення за її призначенням надійшло не пізніше 12 місяців з дня набрання законної сили рішення про усиновлення дитини.

Допомога при усиновленні дитини надається у розмірі, встановленому для виплати допомоги при народженні дитини, тобто 41 тис. 280 грн. Виплата допомоги здійснюється одноразово у сумі 10 тис. 320 грн., решта суми допомоги виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Для призначення допомоги при усиновленні дитини до органів соціального захисту населення подаються такі документи:

  1. паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
  2. заяву усиновлювача (якщо усиновлювачами є подружжя – одного з них), що складається за формою, затвердженою Мінсоцполітики;
  3. копію свідоцтва про народження дитини, виданого державним органом реєстрації актів цивільного стану після внесення змін до актового запису про народження дитини на підставі рішення суду про усиновлення дитини;
  4. копію рішення суду про усиновлення дитини.

У разі смерті дитини до прийняття рішення про призначення допомоги при усиновленні дитини така допомога не виплачується.

 

Виплата допомоги при усиновленні дитини припиняється у разі:

  • позбавлення отримувача допомоги батьківських прав;
  • нецільового використання коштів і незабезпечення отримувачем допомоги належних умов для повноцінного утримання та виховання дитини;
  • відібрання дитини в отримувача допомоги без позбавлення батьківських прав;
  • смерті дитини або отримувача допомоги;
  • перебування отримувача допомоги в місцях позбавлення волі за рішенням суду;
  • скасування рішення про усиновлення дитини або визнання його недійсним;
  • тимчасового влаштування дитини на повне державне утримання.

Служби у справах дітей подають протягом 10 днів після настання вказаних обставин органам соціального захисту населення пропозиції щодо припинення виплати допомоги при усиновленні дитини.

Виплата допомоги при усиновленні дитини припиняється за рішенням органу, який призначив допомогу, прийнятим на підставі пропозицій служби у справах дітей, а в разі смерті дитини – повідомлення державного органу реєстрації актів цивільного стану з місяця, що настає за місяцем, в якому виникли зазначені обставини.

Державні органи реєстрації актів цивільного стану подають протягом 10 днів після реєстрації смерті дитини органам соціального захисту населення відповідні відомості.

Виплата допомоги при усиновленні дитини поновлюється у разі, коли передбачені для її припинення підстави змінилися та особа, що фактично здійснює догляд за дитиною (якщо усиновлювачами є подружжя), звернулася про поновлення виплати допомоги при усиновленні дитини протягом 6 місяців після припинення її виплати.

Контроль за цільовим використанням допомоги при усиновленні дитини здійснюється службами у справах дітей.

Наступний випуск правової передачі «Право знати» вийде в ефір 15 лютого. Олена Іпатенко розкаже, яка допомога надається на дітей одиноким матерям.

Якщо виникли додаткові питання– телефонуйте на гарячу лінію системи БПД:  0 800 213 103 , де ви отримаєте наступну інформацію:

  • контакти та зв’язок з усіма центрами з надання БВПД та бюро правової допомоги;
  • консультації та роз’яснення з правових питань;
  • інформацію про гарячі телефонні лінії щодо надання соціальних послуг та захисту прав людини.