назад
19.05.15

На засіданні керівного комітету проекту Ради Європи висловлено підтримку подальшого розвитку системи безоплатної правової допомоги

SCJRU logo ukrСьогодні, 19 травня 2015 року, у приміщенні готелю «Fairmont Grand Hotel Kyiv» відбулося засідання керівного комітету проекту Ради Європи «Підтримка реформи кримінальної юстиції в Україні», який впроваджується за фінансового сприяння Уряду Данії.

З вітальним словом до учасників звернулися Тетяна Термачіч, Голова Відділу сприяння впровадженню прав людини на національному рівні, Директорат з прав людини, Генеральний Директорат з прав людини та верховенства права Ради Європи, Крістіан Холм-Лундбью, Політичний радник, Департамент європейської політики добросусідства, Міністерство закордонних справ Королівства Данія, Віталій Баєв, заступник директора Координаційного центру з надання правової допомоги, Міністерство юстиції України, та Давід Сакварелідзе, заступник Генерального прокурора України.

 

У своєму вступному слові Віталій Баєв розповів про основні досягнення Міністерства юстиції у співпраці із зазначеним проектом Ради Європи. Міністерство юстиції отримує допомогу від європейських експертів у питаннях впровадження Кримінального процесуального кодексу України, Закону України «Про прокуратуру», розробленні проекту Закону України «Про Державне бюро розслідувань» та з питань виконання рішень Європейського суду з прав людини. Одним із важливих напрямів співпраці є підтримка функціонування системи безоплатної правової допомоги, яка є невід’ємною частиною реформи системи кримінального правосуддя.

У своєму виступі Станіслав Кравченко, заступник голови Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, підкреслив: «Без перебільшення бачу позитив у появі системи безоплатної правової допомоги. Адвокати приходять кваліфіковані, і працюють, а не «відбувають» засідання суду».

Віталій Баєв також зазначив про підтримку проектом Ради Європи заходів з підвищення кваліфікації адвокатів, зокрема, розвиток мережі адвокатів – тренерів/ модераторів обміну досвідом між адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу.

Окрім того, реформа системи безоплатної правової допомоги є надзвичайно актуальною у контексті реформування прокуратури. Законодавцем було прийнято рішення про віднесення більшості функцій прокуратури щодо представництва інтересів громадян в суді до повноважень системи безоплатної правової допомоги, надання якої розпочнеться вже з 1 липня цього року.

Давід Сакварелідзе у своєму вступному слові зауважив, що «співпраця із системою безоплатної правової допомоги є важливою». Він зазначив, що Генеральна прокуратура України вже мала розмову про координацію дій [щодо передання функції представництва інтересів особи в суді], тому висловив сподівання на посилення майбутньої співпраці.

Насамкінець Віталій Баєв висловив сподівання, що проект підтримає запит Координаційного центру з надання правової допомоги щодо оцінки системи безоплатної правової допомоги на відповідність стандартам Ради Європи. У свою чергу Тетяна Термачіч зазначила про підтримку такої ініціативи та пообіцяла, що оцінку буде здійснено протягом найближчих місяців.

Засідання керівного комітету завершилося ухваленням робочого плану реалізації Проекту за період з 1 січня по 30 червня 2015 року та проекту робочого плану на період з 1 липня по 30 вересня поточного року у зв’язку з продовженням його реалізації.  

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter