назад
05.11.14

Надання безоплатної правової допомоги на Луганщині у жовтні

ЛуганськПротягом жовтня 2014 року 18 адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу на Луганщині, отримали 115 доручень для здійснення правового захисту осіб, що його потребують.

Злочинна діяльність терористичної ЛНР, бандитів інших озброєних формувань та незаконних військових угрупувань на території частини Луганської області ставлять під великий сумнів дотримання на ній не лише права людини на захист, а й інших основоположних прав людини.

Втім, зусиллями співробітників та адвокатів Луганського центру БВПД упродовж жовтня надання безоплатної вторинної правової допомоги забезпечувалось в області на тих територіях, які підконтрольні Збройним силам України. За дорученням центру луганські адвокати здійснювали захист осіб, що його потребують, у населених пунктах на території 5-ти районів області (Новопсковський, Троїцький, Біловодський, Білокуракинський, Попаснянський) та містах Лисичанськ, Кремінна, Рубіжне, Сєвєродонецьк, Старобільськ, Сватове.

 

Lugansk regions52

Усього в період з 1 по 31 жовтня 2014 року чергова частина Луганського центру БВПД опрацювала 120 запитів на надання безоплатної вторинної правової допомоги. Без задоволення залишено 5 повідомлень: 2 особи не були суб’єктом надання БВПД та 3 особи, які були затримані в адміністративному порядку для складення адміністративного протоколу, відмовились від надання БВПД. Таким чином, луганським адвокатам було видано 115 доручень (у порівнянні  линень, серпень, вересень – 143,176,116 доручень відповідно) для надання правової допомоги особам, що її потребують:

  • 25 затриманим за підозрою у вчиненні злочину;
  • 18 затриманим в адміністративному порядку;
  • 63 постанови/ухвали про залучення захисника за призначенням;
  • 9 постанов/ухвал про залучення захисника до проведення окремих процесуальних дій.

БВПД надавалась у наступних кримінальних провадженнях, не пов’язаних із терористичною діяльністю:

   Стаття КК України                    Зміст статті Кількість затриманих
у порядку ст. 208 КПК, або за ухвалою суду
Залучення захисника за призначенням
ст.115 ч.1 Умисне вбивство               5                  4
ст.115 ч.2 п.6, п.12 Умисне вбивство               2                  4
ст. 121   ч.2 Умисне тяжке тілесне ушкодження               2                  4
ст.122 ч.1 Умисне середньої тяжкості тілесне ушкодження               1                  5
ст. 125 ч.1 Умисне легке тілесне ушкодження               2                  2
ст. 146 ч.2 Незаконне позбавлення волі або викрадення людини               2                  1
ст. 152 ч. 3 Зґвалтування               1                  1
ст. 162 ч.1 Порушення недоторканності житла               2                  1
ст. 185ч.2 Крадіжка               5                  9
ст.185ч.3 Крадіжка               4                 12
ст.186 ч.2 Грабіж               4                  6
ст. 186 ч.3 Грабіж               1                  
ст. 187    ч. 4 Розбій               2                  6
ст. 289 ч.2 Незаконне заволодіння транспортним засобом               5                  2
ст. 289 ч.3 Незаконне заволодіння транспортним засобом               1                  

Що ж до кримінальних правопорушень, пов’язаних із терористичною діяльністю, протягом жовтня 2014 року Луганський центр БВПД було повідомлено про наступні затримання в порядку статті 208 КПК України, та надійшли ухвали про здійснення захисту за призначенням/проведення окремої процесуальної дії за підозрою у вчиненні таких злочинів:

  • ст. 258-3 ч. 1 КК України (Створення терористичної групи чи терористичної організації)  – 1 випадок;
  • ст. 260 ч. 2  КК України (Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань) – 10 випадків;
  • ст. 262 ч.2 КК України (Викрадення, привласнення, вимагання вогнепальної зброї, бойових припасів, вибухових речовин чи радіоактивних матеріалів або заволодіння ними шляхом шахрайства або зловживанням службовим становищем) – 2 випадки.

Також адвокатам Луганського центру БВПД було видано по одному дорученню для здійснення правового захисту військових, затриманих військовою прокуратурою Південного регіону України, яким інкримінують вчинення злочинів, передбачених ч.1 ст. 408 КК України та ч.2 ст. 408 КК України (Дезертирство).

Сьогодні в області продовжують свою роботу 18 адвокатів, що співпрацюють з Луганським центром БВПД. Деякі з них переїхали безпосередньо з м. Луганськ та залучаються до здійснення захисту осіб в усіх районах Луганської області, де відбуваються затримання.

Луганський центр БВПД із середини липня полишив обласний центр у зв’язку із постійною небезпекою для життя його співробітників, та продовжує свою роботу у смт. Мілове Міловського району Луганської області.

«З початку функціонування центру в Луганські області із 2013 року ми постійно намагалися налагоджувати роботу із правоохоронними органами, інформувати їх про нашу діяльність з метою ефективної взаємодії, вчасного інформування центру про затримання та, відповідно, забезпечення законних прав затриманих та інших осіб, які його потребують, на захист. Сьогодні, зважаючи на переїзд центру, як і деяких судів та правоохоронних органів, і загалом на ситуацію в області – доводиться повторно вибудовувати цю комунікацію. – повідомляє директор Луганського центру БВПД Ольга РодіоноваВ умовах, що склалися, Луганський центр БВПД докладає максимум зусиль, аби ця співпраця була максимально ефективною». Так, Луганський центр БВПД звернувся до ГУ МВС України у Луганській області з інформуванням про діяльність центру, та щодо виконання постанови Кабінету Міністрів України від 28.12.2011 № 1363 «Про затвердження Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання осіб». У відповідь на звернення заступником начальника слідчого управління ГУ МВС України у Луганській області було скероване доручення першим заступникам начальників  Сєвєродонецького, Лисичанського, Рубіжанського, Міловського, Марківського, Сватівського, Новоайдарського, Біловодського, Білокуракинського, Новопськовського, Старобільського, Троїцького, Кремінського та Попаснянського МРВ ГУМВСУ щодо неухильного виконання порядку та вжиття постійних заходів щодо його виконання.

Координаційний центр висловлює вдячність та підтримку Луганському центру БВПД та адвокатам, які продовжують роботу із надання безоплатної правової допомоги на території області.

 

Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook  YouTube YouTube  Google Google+