назад

Надання на Черкащині правової допомоги людям з інвалідністю

У всьому світі приділяється велика увага тому, аби люди з інвалідністю не зазнавали дискримінації. Чинним законодавством нашої держави передбачено низку гарантій соціальної захищеності осіб з інвалідністю, які надають їм рівні з іншими громадянами можливості для участі в економічній, політичній і соціальній сферах життя суспільства, створюють необхідні умови, які дають можливість ефективно реалізовувати права та свободи людини і громадянина та вести повноцінний спосіб життя згідно з індивідуальними можливостями, здібностями та інтересами.

Серед гарантованих державою людям з інвалідністю прав неабияку роль відіграє право на безоплатну правову допомогу.

Звернувшись до місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги чи бюро, люди з особливими потребами можуть отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу, що включає:

  • надання правової інформації;
  • надання консультацій та роз’яснень з правових питань;
  • складення заяв, скарг та інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру);
  • надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Згідно Закону України «Про безоплатну правову допомогу», особи з інвалідністю, які отримують пенсію або допомогу, що призначається замість пенсії, у розмірі, що не перевищує 2-х прожиткових мінімумів, мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, що включає такі види правових послуг:

  • захист;
  • здійснення представництва інтересів в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами;
  • складення документів процесуального характеру.

За період з січня по листопад 2021 року за отриманням БВПД до Золотоніського місцевого центру звернулась 91 особа з інвалідністю, до Смілянського місцевого центру – 39 таких осіб, до Уманського місцевого центру – 50 осіб, до Черкаського місцевого центру – 99.

Переважну більшість громадян зазначеної категорії цікавили питання щодо сімейного, цивільного, земельного, трудового права та соціального забезпечення.

Наприклад, у лютому 2021 року до Чорнобаївського бюро правової допомоги Золотоніського МЦ з надання БВПД звернулася пані Світлана, яка має ІІ групу інвалідності, з питанням щодо визнання батьківства та стягнення аліментів.

Жінка розповіла, що деякий час проживала без реєстрації шлюбу з чоловіком, який належить до однієї з національних меншин. Згодом пані Світлана народила сина.

Оскільки цивільний чоловік був проти, щоб у свідоцтві про народження дитини він був вказаний, як батько, інформація про батьківство дитини була зазначена зі слів матері, відповідно до ст. 135 Сімейного кодексу України.

Також жінка повідомила, що чоловік не допомагає їй у вихованні сина та матеріальної допомоги на його утримання не надає. Тому, щоб примусити чоловіка виконувати батьківські обов’язки з утримання малолітнього сина, пані Світлана звернулася за правовою допомогою до бюро.

Вислухавши клієнтку та ознайомившись з наданими документами, працівниця бюро Інна Копійка склала та подала до суду позовну заяву про визнання батьківства та стягнення аліментів, до якої додала копії документів та письмові заяви свідків щодо факту спільного проживання пані Світлани з її цивільним чоловіком. Окрім того, юристка підготувала клопотання до суду про проведення судово-генетичної експертизи, необхідної для визнання чоловіка біологічним батьком.

Під час судового засідання чоловік визнавав позовні вимоги, хоча категорично відмовлявся від проведення експертизи для встановлення батьківства.

У червні 2021 року відбулося останнє судове засідання у даній справі, під час якого позовні вимоги клієнтки були задоволені в повному обсязі.

 

«З метою спрощення доступу до безоплатної правової допомоги та задоволення потреб у правових послугах осіб з інвалідністю, Золотоніським місцевим центром практикуються виїзди в установи та заклади де проживають особи з інвалідністю. Так, фахівці місцевого центру відвідують підопічних Комунальної установи Центр соціального обслуговування Вознесенської сільської ради Золотоніського району, де проводять інформаційні заходи та консультування з актуальних правових питань. Також, у своїй роботі з даною категорією громадян працівники місцевого центру широко використовуються інтернет технології. Щоквартально проводяться онлайн-заходи для підопічних Гельмязівського психоневрологічного інтернату з залученням до консультувань адвокатів системи БПД та нотаріусів», – розповідає начальник відділу Золотоніського місцевого центру з надання БВПД Тетяна Жалобна.

Для отримання безоплатної правової допомоги кожний, має право звернутись до найближчого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги за місцем свого проживання чи перебування за допомогою поштового чи телефонного зв’язку, електронної пошти.

Нещодавно до Черкаського місцевого центру з надання БВПД за допомогою телефонного зв’язку звернулась пані Лідія, яка внаслідок страшного випадку, під час проходження військової служби, вже більше 30-ти років прикута до ліжка та перебуває у безпорадному стані.

Пані Лідія розповіла, що хоче домогтися збільшення розміру відшкодування матеріальних збитків у зв’язку з ушкодженням здоров’я, які стягуються з винуватця трагедії.

Юристи місцевого центру здійснили виїзд до місця проживання пані Лідії для надання адресної правової допомоги. Під час зустрічі, жінці роз’яснили умови та порядок надання безоплатної вторинної правової допомоги, а також прийняли заяву про надання правової допомоги.

Адвокат Марина Кожем’як, яка була уповноважена місцевим центром для надання БВПД по даній справі, підготувала позовну заяву та здійснювала представництво інтересів пані Лідії в суді.

Рішенням суду позовні вимоги задоволено, зокрема, збільшено розмір щомісячного відшкодування матеріальних збитків з 1400 до 3899, 65 гривень.

Довідково.  Для отримання безоплатної вторинної правової допомоги людям з інвалідністю або їх представниками необхідно надати наступні документи:

  • паспорт або інший документ, що посвідчує особу, реєстраційний номер облікової картки платника податків (крім фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку у паспорті) такої особи та/або її представника, опікуна, піклувальника;
  • пенсійне посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги, або довідка медико-соціальної експертної комісії (МСЕК) про встановлення інвалідності;
  • довідка про розмір пенсії або довідка про розмір соціальної допомоги, що призначається замість пенсії за останній місяць, що передує даті звернення.

Перелік документів не є вичерпним. Особа, яка бажає отримати БВПД, має право подати будь-який інший документ, який підтверджує її належність до суб’єкта права на БВПД.