назад

Цього тижня ми уклали два меморандуми про співпрацю. Співпраця як з Уповноваженим ВРУ з прав людини, так і з Галицьким коледжем імені В’ячеслава Чорновола триває давно. Ми проводимо спільні заходи, моніторингові візити, стажування для студентів та реалізуємо багато інших граней спільної роботи. Підписанням меморандуму ми скріпили ту роботу у сфері захисту прав людини та правопросвітництва, яку здійснювали ще задовго до її документального підтвердження.

Тристоронній меморандум між Регіональним центром. Тернопільським міськрайонний судом та Галицьким коледжем став черговим кроком у реалізації таких суспільно корисних проектів як «Волонтер безоплатної правової допомоги» та «Служба судових волонтерів». Метою цього меморандуму є обєднання зусиль для ширшого інформування громадськості про конституційне право на безоплатну правову допомогу, підвищення рівня довіри до системи правосуддя, а також підвищення рівня практичних навичок студентів.

Навчальний заклад став надійним майданчиком для інформування потенційних кандидатів у волонтери, тоді як Регіональний центр є координатором та ментором-наставником для навчання волонтерів, а суд здійснює відбір студентської молоді та є модельним судом для реалізації проектів. До слова, подібний меморандум ми вже уклали із Західноукраїнським університетом, студенти якого вже є учасниками волонтерського руху.

Метою Меморандуму з представником омбудсмена є консолідація зусиль задля недопущення порушень прав і свобод людини, зокрема і права на безоплатну правову допомогу. Основні напрями спільної діяльності, які закріплені в меморандумі: здійснення моніторингу, аналізу та обміну інформацією щодо стану забезпечення прав і свобод людини в Тернопільській області, здійснення спільних заходів в частині запобігання випадкам порушення прав дітей, зокрема постраждалих від домашнього насильства, внаслідок воєнних дій чи збройного конфлікту, та забезпечення їх захисту, внутрішньо переміщених осіб, залучення працівників системи безоплатної правової допомоги до спільних моніторингових візитів до місць несвободи, проведення спільної правопросвітницької роботи, а також розміщення інформації на власних інформаційних сторінках.

Ми переконані, що спільна діяльність, разом з нашими партнерами, є надійною запорукою позитивних результатів як у сфері захисту прав людини, так і в частині підвищення правової свідомості населення.