назад

 3    Початок травня для фахівців системи БПД на Закарпатті був насиченим та активним: робочі зустрічі з партнерами, інформування громадян про їхні права, надання консультацій та роз’яснень – усе це веде до підвищення правової свідомості краян та  можливості захисту прав у випадку їх порушення.

    2 травня директор Ужгородського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Михайло Давиденко провів робочу зустріч з керівником Закарпатського обласного благодійного фонду «Ромське Довге Життя» (Романо Лунго Тройол) Генадійом Чичаком. Мова йшла про ситуацію щодо проведення правової роботи серед ромської національної меншини краю та консолідації зусиль в цьому напрямку. Учасники зустрічі домовились найближчим часом провести повторну зустріч на якій обговорити конкретні заходи спільного планування роботи.

 1
    Уже 6 травня відбулась запланована зустріч,  у якій взяли участь Михайло Давиденко та представники Закарпатського обласного благодійного фонду «Ромське Довге Життя» (Романо Лунго Тройол) Генадій Чичак та Тетяна Тарканій. Йшлося про доцільність спільної розробки грантових проектів на тему покращення правової свідомості ромського населення, покращення їх доступу до правових сервісів системи БВПД та юридичного консультування з правових питань. У подальшому проекти мають бути подані на розгляд міжнародних донорів для їх фактичного фінансування та виконання. Сторони домовились про підписання відповідного Меморандуму про співпрацю та визначили строки розробки й подання грантових проектів на правову тематику.
    6 травня, у Виноградівському районному відділі філії ДУ «Центр пробації» фахівці Хустського місцевого центру провели робочу зустріч з працівниками установи. У рамках роботи дистанційного пункту правові консультації отримало 3 громадян, яким було надано роз’яснення з питань сімейного, цивільного права та соціального забезпечення.
    7 травня в Хустському місцевому центрі відбулося засідання круглого столу на тему: «1939-1945.Пам’ятаємо. Перемагаємо», Пільги для учасників АТО та бойових дій, «День примирення». У заході взяли участь директор центру Аліса Богдан, фахівці Михайло Худинець та Діана Келемен, члени ГО «Закарпатська міжрайонна організація учасників АТО» на чолі з Сергієм Поповичем та представники ГО «Хустське міськрайонне товариство інвалідів» на чолі з Сергієм Ньорбою. У рамках заходу відбулося обговорення важливих питань, а саме: отримання одноразової грошової допомоги для учасників АТО, збереження місця роботи, посади і середнього заробітку на підприємстві, в установі, організації, в яких вони працювали на час призову, незалежно від підпорядкування та форми власності, права членів сімей військовослужбовців, осіб звільнених з військової служби, інших осіб, які загинули внаслідок поранення, контузії або каліцтва, одержаних при захисті Батьківщини на отримання пенсії у розмірі 70% грошового забезпечення загиблого годувальника на одного непрацездатного члена сім’ї та ін. Під кінець робочої зустрічі учасники круглого столу узгодили подальші шляхи співпраці.

 2
    Цього ж дня, з метою розширеного доступу громадян сільської місцевості до безоплатної правової допомоги, директором Мукачівського МЦ Костянтином Молнаром, заступником начальника відділу правопросвітництва та надання БПД Мирославою Пилипчинець спільно з представником ГТУЮ в Закарпатській області Ганною Пивовар провели виїзний прийом у селі Павшино Мукачівського району.
    На прийом звернулося шестеро мешканців села, які потребували правових консультацій щодо психологічного насильства в школі, порядку прийняття спадщини,   приватизації земельної ділянки,   працевлаштування за кордоном, документування особи,   отримання кредиту по програмі “Власний дім”, тощо.  Відвідувачі також дізналися, що в Мукачівському району діє цільова районна програма «Власний дім» на 2016 – 2020 роки, метою якої є покращення житлово-комунальних умов населення. На Мукачівщині така Програма діє вже більше десяти років. За час її роботи десятки родин отримали грошову допомогу для будівництва чи реконструкції житлаю.

mukach 1

    Крім того, під час проведення право просвітницьких заходів та робочих зустрічей фахівці  інформували громадян про реалізацію Всеукраїнського просвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!», ініціативу «Відповідальне батьківство» та основні види правових послуг, які надаються фахівцями Центру.
    За правовою допомогою звертайтесь до центрів та бюро правової допомоги на Закарпатті, або телефонуйте за єдиним контакт-номером системи БПД 0800213103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів в Україні).