назад

Насилля в сім’ї: захист та протидія

Як виявити домашнє насильство, хто і яку відповідальність несе за такі дії?  Де і як отримати допомогу? Про це розповідав фахівець бюро правової допомоги Владислав Мельник під час правопросвітницького заходу у Хотинському коледжі Подільського державного аграрно-технічного університету.

«Насильство в сім’ї – це передусім дія фізичного, психологічного, сексуального, економічного характеру одного члена сім’ї щодо іншого. Це тема яка несе страх, сором, відчай. На жаль, проблема насильства, а особливо домашнього, є актуальною в нашому суспільстві», – зазначив Владислав Мельник.

Проте вирішити проблему не просто. Жертви, які потерпають від насильства в сім’ї, настільки емоційно скуті та залякані, що «виносити сміття з хати» просто бояться. Випадків, коли члени сім’ї потерпають від насильства дуже багато і перш за все, що повинна зробити жертва – перестати звинувачувати себе, думати що це норма, а головне – звернутися по допомогу.

Відтак фахівець з безоплатної правової допомоги поінформував студентів про види та ознаки насильства в сім’ї. Основну увагу зосередив на питанні: куди звертатися, якщо ти потерпаєш від насильства в сім’ї? Та чи може розраховувати жертва домашнього насильства на компенсацію?

 Отже, що робити і куди звертатися, якщо ви стали жертвою домашнього насильства?

–        Телефонувати в поліцію 102.

–        Телефонувати на «гарячу лінію» з попередження домашнього насильства 15-47.

–        Єдиний контакт-центр системи безоплатної правової допомоги

 0-800-213-103.

–        Звернутися в центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді (в регіоні свого проживання).

–      Національна “гаряча лінія” з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та ґендерної дискримінації 0-800-500-335 або 116-123 (короткий номер із мобільного).

–   Національна дитяча “гаряча лінія”  0-800-500-225 або 116-111 (для дзвінків із мобільного).

Чи може розраховувати жертва домашнього насильства на компенсацію?

Так, може. Закон встановив право особи, яка постраждала від домашнього насильства, вимагати від кривдника, наприклад, компенсації витрат на лікування, отримання консультацій або на оренду житла, знятого з метою попередження вчинення домашнього насильства.

По закінченню зустрічі учням та педагогам роздали інформаційні буклети.

Пам’ятайте: спричинення будь-якого виду тілесних ушкоджень, а також вчинення інших дій проти життя та здоров’я, волі, честі чи гідності особи, а також проти статевої недоторканості, є злочинами.

За ці та інші правопорушення передбачена кримінальна відповідальність! Перебування з кривдником у сімейних відносинах не звільняє його від притягнення до кримінальної відповідальності. Саме тому, якщо ви стали жертвою злочину, необхідно звертатись до поліції із заявою про злочин та наполягти, щоби відкрили кримінальне провадження, внесли відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, негайно призначили судово-медичну експертизу тощо.