назад

Насильство та булінг – взаємопов’язані явища, які вимагають комплексного вирішення

Головним документом сучасності, який регулює законодавство щодо насильства над дітьми на міжнародному рівні є Конвенція ООН про права дитини, що була прийнята у 1989 році і ратифікована більше ніж 175 країнами світу. Україна ратифікувала Конвенцію у 1991 році та внесла відповідні зміни до законодавства згідно з тими міжнародними стандартами, які зазначені у цьому документі.

В Україні право дітей на захист від усіх форм насильства гарантується статтями 28, 52 Конституції України, відповідно до яких ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність, поводженню чи покаранню. Згідно з Конвенцією в квітні 2001 прийнято Закон про охорону дитинства. У 2018 році прийнято Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо протидії булінгу», який вперше визначив юридично поняття булінгу в українському законодавстві та передбачає відповідальність не тільки за вчинення, але й за приховування випадків булінгу.

У багатьох випадках діти, які самі піддаються насильству в сім’ї, стають агресорами та вчиняють булінг у школі, намагаючись таким чином самоствердитись. Їх просто не навчили жити в соціумі, справлятися зі стресом, не зривати свої емоції на інших. Для них агресія – це спосіб самозахисту.

4 грудня 2019 року зі студентами Запорізького електротехнічного коледжу національного університету «Запорізька політехніка» представниці Регіонального та Запорізького місцевого центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги провели бесіду щодо причин та наслідків вчинення насильства та булінгу, їх видів, відповідальності за вчинення таких правопорушень.

За статистикою, майже половина потерпілих не звертається за допомогою.

 Серед причин незвернення за фактом вчинення зазначених правопорушень є сором, страх, а також недовіра до правоохоронних органів та відсутність ефективного та адекватного реагування поліції, прокуратури та суддів на факти насильства чи булінгу, – зауважила Ольга Яковлєва, заступник директора Запорізького місцевого центру з надання БВПД.

Нажаль, досить часто діти не знають, куди вони можуть звернутись за допомогою. Тому під час зустрічі студентам розповіли про систему надання безоплатної правової допомоги, як вона працює, хто має право на отримання безоплатної первинної правової допомоги та безоплатної вторинної правової допомоги, що робити та куди звертатись у разі необхідності.

– Запам’ятайте, кожен з Вас – це особистість! Треба толерантно ставитись до оточуючих та вимагати поваги до себе! – підвела підсумок Світлана Марінова, спеціаліст відділу комунікації та правопросвітництва у Запорізькій області Регіонального центру.

За безоплатною правовою допомогою, юридичними консультаціями звертайтесь до центрів з надання безоплатної правової допомоги. Адреси та телефони центрів з надання БВПД та бюро правової допомоги можна дізнатись, зателефонувавши на Всеукраїнську гарячу лінію правової допомоги 0-800-213-103 (цілодобово та безкоштовно зі стаціонарних і мобільних телефонів у межах України).