назад

Навчання для державних службовців апаратів та структурних підрозділів районних державних адміністрацій

150521 10

21 травня 2015 року Олена Демченко, директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Сумській області, виступила у програмі «Державне управління»  для державних службовців апаратів та структурних підрозділів районних державних адміністрацій, які не підвищували кваліфікацію 5 років з лекцією – бесідою на тему: «Стан розвитку системи безоплатної вторинної правової допомоги. Закон України «Про безоплатну вторинну правову допомогу».

Свою доповідь Олена Демченко розпочала з розгляду найважливіших документів, які регулюють правовідносини у сфері надання безоплатної вторинної допомоги – Конституція України та Закон України «Про безоплатну правову допомогу». Згідно Конституції України, право на отримання безоплатної правової допомоги має кожен громадянин держави, іноземець, біженець, а також особа без громадянства. Закон України «Про безоплатну правову допомогу» є базою для надання первинної та вторинної правової допомоги. Безоплатна первинна правова допомога інформує особу про її права і свободи, надає допомогу в забезпеченні  доступу особи до вторинної правової допомоги. Безоплатна вторинна правова допомога – захист від обвинувачення, складення документів процесуального характеру, представництво інтересів обвинувачених осіб, які мають право на отримання безоплатної вторинної допомоги у судах та інших державних установах, саме чим і займається Регіональний центр.

Друга частина лекції була присвячена детальному обговоренню стану розвитку системи безоплатної правової допомоги в України:

          результати роботи та бюджет системи БПД у 2013-2014 роках;

          стандарти та система управління якістю надання безоплатної правової допомоги (семінари, анкетування клієнтів та адвокатів, моніторинги судових засідань);

          регулярне проведення конкурсів з відбору адвокатів для надання безоплатної правової допомоги;

          показники результативності захисту адвокатами системи БПВД;

          вплив системи БПД на реформування кримінальної юстиції;

          описані наступні кроки у розвитку системи надання безоплатної правової допомоги (створення місцевих центрів, активне впровадження ІТ з метою оптимізації видатків на адміністрування системи та підвищення її прозорості, приведення у відповідність до стандартів Ради Європи та практики ЄСПЛ).

Закінчивши презентацію, Олена Демченко відповіла на всі запитання присутніх державних службовців.