назад

В Університеті Короля Данила 6 грудня відбувся VІІІ Всеукраїнський науково-практичний семінар «Теоретичні та практичні проблеми розвитку кримінального права і процесу», участь в якому взяло керівництво Регіонального центру з надання БВПД в Івано-Франківській області.

Цьогоріч представники Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області, Головного управління Національної поліції в області, адвокати, керівництво філії Державна установа «Центр пробації» в області, викладачі та студенти Університету Короля Данила й інших навчальних закладів області обговорювали «Зміни в кримінальному та кримінальному процесуальному законодавстві 2019 року: що далі?».

Верховна Рада ухвалила закон про відтермінування запровадження інституту кримінальних проступків. Відповідний закон «Про внесення змін до розділу ІІ «Перехідні положення» закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22 листопада 2018 р. №2617-VІІІ (щодо відтермінування часу вступу в дію)» (№ 2155) підтримали 328 народних депутатів при мінімально необхідних 226. Закон враховує пропозицію Комітету з питань правоохоронної діяльності про відтермінування часу вступу в дію інституту кримінальних проступків до 1 липня 2020 року.

Закон вносить зміни до пункту 1 розділу ІІ «Перехідні положення» закону від 22 листопада 2018 р. №2617-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень», змінивши дату набрання ним чинності.

Власне на науково-практичному семінарі «Теоретичні та практичні проблеми розвитку кримінального права і процесу» учасники обговорювали та дискутували щодо запропонованих змін щодо запобігання та протидії домашньому насильству, антикорупційної політики та змагальності кримінального процесу.

«Сьогодні важливо пояснити кожному, що принцип «б’є значить любить» жахливий! Але окрім фізичного домашнього насильства існує ще й психологічне, економічне. А за нього не карають. Окрім цього, треба змінювати підхід до покарання. За домашнє насилля карають штрафом, який оплачується з сімейного бюджету», ˗ пояснював проректор з наукової роботи Університету Короля Данила Олександр Острогляд.

«Сьогодні важливо пояснити кожному, що принцип «б’є значить любить» жахливий! Але окрім фізичного домашнього насильства існує ще й психологічне, економічне. А за нього не карають. Окрім цього, треба змінювати підхід до покарання. За домашнє насилля карають штрафом, який оплачується з сімейного бюджету», ˗ пояснював проректор з наукової роботи Університету Короля Данила Олександр Острогляд.

Він наголосив на дієвості платформи правових консультацій «WikiLegalAid» (Вікілегалейд), яка працює в Україні. За допомогою мережі Інтернет кожен бажаючий знайде інформацію з правових питань, судової практики, зразки правових документів. Ресурс функціонує за зразком Вікіпедії, інформацію постійно оновлюють.

Він висловив думку щодо відношення до поняття насильства в українському суспільстві, особливо в сім’ї. «Оскільки ми йдемо до цивілізованого суспільства, ми говоримо, що треба виховувати дітей, людей саме по такому принципу, що будь-яке насильство є заборонене. Скільки б ми не карали людей, поки в не зрозуміють, що це заборонено, доти ми будемо постійно мати адміністративні правопорушення. Система безоплатної правової допомоги долучається до протидії домашньому насильству разом з поліцією, структурами соціального захисту, оскільки є окрема категорія громадян, які отримали право на БПД починаючи з 2018 року, а це ті, які зазнавали насильства в сім’ї чи за ознакою статі. Але на сьогоднішній день ми намагаємось разом зі структурами соціального захисту в області, національної поліції об’єднувати зусилля та пропонуємо виробити спільні накази, які б регламентували чітко цю взаємодію щодо протидії домашньому насильству на місцях. Основне не покарати, а позбутись цього явища», – наголосив директор Регіонального центру.

Цікавим та мультимедійним була трансляція ролику про систему безоплатної правової допомоги та поліцейськими Івано-Франківщини соціального відеоролику «Не мовчіть – зупинимо насильство разом». Участь в зйомках відеоролику поліції взяли студенти університету Короля Данила, які розуміють, що домашньому насильству потрібно протидіяти і що це актуальна тема для суспільства.