назад

Неповнолітнім правопорушникам показали як живеться засудженим на Рівненщині

«Санкція статті передбачає…» – таке сухе юридичне формулювання навряд повною мірою у свідомості підлітка може окреслити майбутні перспективи життя в установах виконання покарань. Що саме штовхає неповнолітніх на вчинення злочину – сказати важко. Можливо, банальна необізнаність з відповідальністю за правопорушення, можливо впевненість у тому, що саме він/вона не попадуться а якщо ж і попадуться, то їх пошкодують…Проте, коли вже дитина стала на злочинний шлях – вкрай важливо врятувати її від грат, протягнувши руку допомоги. Цим і займаються у співпраці фахівці системи БПД Рівненщини, сектору ювенальної пробації м.Рівного та працівниками поліції.

Яка на смак їжа засуджених? В яких умовах вони живуть ? Як працюють? Все це і не тільки побачили на власні очі неповнолітні правопорушники, що перебувають на обліку сектору ювенальної пробації м. Рівне.

Завітали вони до Державної установи ДУ «Городоцький виправний центр (№ 131)» разом з представниками сектору ювенальної пробації м.Рівного, фахівцями системи БПД Рівненщини та поліцією, в рамках заходу присвяченого саме профілактичній роботі.

«Робота ювенальної пробації базується на проведенні з неповнолітніми наглядових, соціальних, виховних і профілактичних заходів. В нас на обліку зараз перебувають четверо неповнолітніх. Троє підоблікових – хлопців, та одна – дівчина . Сьогодні, на прикладі життя засуджених ДУ «Городоцький виправний центр (№ 131)», ми хочемо показати нашим підобліковим які перспективи їх чекають перспективи, якщо в майбутньому вони продовжать порушувати закон», – розповів начальник сектору ювенальної пробації м.Рівне Філії Державної установи «Центр пробації» в Рівненській області Ігор Кожарко.

Підлітки мали можливість детально ознайомитись з умовами, в яких відбувають покарання засуджені, скуштувати ту їжу, якою вони харчуються, подивитись, як працюють і як можуть провести дозвілля.

Неповнолітні правопорушники з цікавістю за усім спостерігали та уважно слухали.

Проте, в їх очах було не захоплення, а усвідомлення того, що такого майбутнього для себе вони точно не хочуть. І якраз в цей момент важливу роль відведено саме правороз’яснювальній роботі, яку провели фахівці Регіонального центру, розповівши про відповідальність неповнолітніх за скоєння злочинів. До слова, кримінальна відповідальність за особливо тяжкі злочини наступає вже з 14 років!

«За кожен вчинок рано чи пізно потрібно відповідати. Через свою необізнаність у законодавстві діти просто можуть повною мірою не усвідомлювати ту відповідальність, яку доведеться понести. В «небі в клітинку» немає нічого радісного та перспективного» . Наш обов’язок, як фахівців системи БПД, донести до неповнолітніх ту інформацію, яка вплине на їх правосвідомість. Кожна дитина –  це майбутнє нашої держави і від нас залежить, яким буде це  майбутнє», – зазначив начальник відділу організації надання БВПД Регіонального центру з НБВПД у Рівненській області Олександр Кузик.

На останок відвідин ДУ «Городоцький виправний центр (№ 131)» підоблікові сектору ювенальної пробації висловили своє переконання, що хочуть жити в правовому суспільстві і більше не бажають повертатись до скоєння злочинів.

В свою чергу, фахівці системи БПД Рівненщини, спільно з працівниками сектору ювенальної пробації Рівного та поліцією обговорили, ряд подальших заходів задля спільної роботи щодо реабілітації та  ресоціалізації неповнолітніх.