назад
21.05.15

Норвезькі експерти виявили зацікавленість у підтримці системи безоплатної правової допомоги в Україні

Norway flag21 травня 2015 року відбулася зустріч представників Координаційного центру з делегацією норвезьких експертів, до складу якої увійшли представники Міністерства закордонних справ Норвегії, Міністерства юстиції і громадської безпеки Норвегії, судових та правоохоронних органів Норвегії.

Делегація перебуває в Україні в період з 18 по 22 травня 2015 року, основною метою візиту є прийняття рішення щодо надання українській державі підтримки в сфері правосуддя як пріоритетного напряму пакету допомоги норвезької сторони.

 

Під час зустрічі учасники обговорили особливості роботи системи безоплатної правової допомоги та процедуру надання безоплатної вторинної правової допомоги у кримінальних провадженнях, у тому числі і ранній доступ до такої допомоги.

Обговорення торкнулося й питання розширення системи безоплатної правової допомоги у контексті реформування системи прокуратури, зокрема, надання такої допомоги у цивільних та адміністративних справах, що розпочнеться вже з 1 липня цього року.

У той же час директор Координаційного центру Андрій Вишневський зауважив про ті проблеми та ризики, які існують у системі безоплатної правової допомоги, зокрема, існування «кишенькових адвокатів» та ризик асиміляції системи з боку органів адвокатського самоврядування.

Розповідаючи про досягнення системи безоплатної правової допомоги у контексті реформування кримінальної юстиції, Андрій Вишневський підкреслив, що діяльність системи позитивно впливає як на практику діяльності судових органів (сприяючи правильному застосуванню Кримінального процесуального кодексу), так і на органи внутрішніх справ (з попередження жорстокого поводження) й омбудсмана (підвищуючи ефективність національного превентивного механізму).

На завершення зустрічі учасники домовилися про майбутню співпрацю, зокрема, по тих напрямах, які були запропоновані представниками української сторони.

До складу норвезької делегації увійшли пані Тоньє Меініх та пані Хейді Содергрен, заступник голови управління та старший радник Міністерства юстиції і громадської безпеки Норвегії, пан Петтер Баук, старший радник Норвезької агенції розвитку, пан Валтер Вангберг, суддя Апеляційного суду Норвегії, пан Тор Дамкос, головний інспектор Поліції Норвегії, пані Сірі Фйортофт, начальник тюрми «Людерхорн» у місті Берген та пан Андрій Черноусов, консультант.

Від Координаційного центру участь у зустрічі взяли Андрій Вишневський, директор, Віталій Баєв, заступник директора, та Юлія Сорока, заступник начальника відділу комунікацій та міжнародного співробітництва.  

 


Приєднуйтесь до сторінок Координаційного центру з надання правової допомоги у соціальних мережах:

Facebook Facebook YouTube YouTube Google Google+  тTwitter