назад
18.03.14

Нова влада змінює підходи до прийняття рішень: тепер до формування державної політики у сфері адвокатури і адвокатської діяльності запропоновано долучитися самим адвокатам

advokatura2Програмою діяльності Уряду Арсенія Яценюка передбачено розроблення та подання до Верховної Ради України проекту нової редакції Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність». Очевидно, понад півтора року застосування згаданого Закону на практиці дають достатній матеріал для підготовки проекту змін до нього, тим більше, що частина положень Закону з самого початку була досить критично сприйнята адвокатами.

В Уряді відповідальним за підготовку законопроекту до розгляду Кабінетом Міністрів України та подальше його супроводження під час проходження у Верховній Раді України є Міністерство юстиції України. У зв’язку з цим Міністр юстиції України Павло Петренко 6 березня 2014 року зустрівся з представниками Національної асоціації адвокатів України, громадських організацій адвокатів, а також учасниками адвокатських об’єднань та адвокатами, які продемонстрували принципову позицію під час надання правової допомоги – як у порядку призначення центрами з надання безоплатної вторинної правової допомоги, так і на волонтерських засадах (pro bono) – активістам мирних протестів у період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року.

Під час зустрічі Міністр запропонував адвокатській спільноті самій розробити проект нової редакції профільного закону і запевнив у своїй готовності подати його на розгляд Уряду і Парламенту. У свою чергу, заступник голови Національної асоціації адвокатів України, заступник Голови Ради адвокатів України Валентин Гвоздій озвучив декілька пропозицій, які необхідно врахувати у новому законі «Про адвокатуру і адвокатську діяльність». Так, за його словами, необхідно внести зміни в деякі інші нормативні акти. «Зокрема, це стосується Податкового кодексу, де потрібно прописати спрощену систему оподаткування для адвокатів. Також необхідно внести зміни до процесуальних кодексів. Зокрема, заборонити зустрічі прокурора з суддею без відома адвоката», – зазначив юрист. Міністр юстиції погодився із зауваженнями.

«У нас є місяць для того, щоб цей документ було підготовлено та внесено до Верховної Ради», – зазначив очільник Міністерства юстиції, запропонувавши адвокатам утворити робочу групу, яка могла б також бути задіяна і для підготовки проектів інших законодавчих актів, що становлять інтерес для адвокатури. Очолити робочу групу адвокати запросили Миколу Сірого, кандидата юридичних наук, старшого наукового співробітника Інституту держави і права ім. В. М. Корецького Національної академії наук України. Павло Петренко підтримав вибір адвокатів, Микола Сірий відповів згодою.

7 березня 2014 року під головуванням Миколи Сірого відбулося зібрання адвокатів, представників Національної асоціації адвокатів України та громадських організацій адвокатів з обговорення підходів до створення робочої групи для підготовки проекту нової редакції Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» та формування технічного завдання такої робочої групи.

Участь у зібранні взяли близько 30 адвокатів, частина яких, зокрема, представляли громадські організації адвокатів та юристів “Асоціація адвокатів України”, “Асоціація правників України”, “Рада адвокатів України”, “Союз юристів України”, “Всеукраїнська професійна спілка правників”, “Ліга правників”, “Українське юридичне товариство”, спільноту адвокатів, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, неформальні адвокатські спільноти “19 грудня” та “30 листопада”. Участь у зібранні також взяла заступник Голови Національної асоціації адвокатів України, заступник Голови Ради адвокатів України Катерина Коваль.

Учасники зібрання запропонували робочій групі взяти за основу чинний Закон України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність», не ставлячи під сумнів необхідність існування та подальшого розвитку Національної асоціації адвокатів України, утвореної відповідно до чинного Закону, разом з тим підготувавши проект змін з метою врегулювання наступних проблем:

1. Роль адвокатури як інституту в суспільстві, представленого Національною асоціацією адвокатів України.

2. Принципи адвокатської діяльності (запропоновано доповнити з урахуванням міжнародних).

3. Статус адвоката (запропоновано посилити права, обов’язки, гарантії професійної діяльності).

4. Доступ до професії. Критерії обмеження доступу до професії (зокрема, запропоновано встановити обмеження вступу для осіб, звільнених з посад суддів, прокурорів, слідчих та інших посад внаслідок люстрації або процедур притягнення до юридичної відповідальності).

5. Механізм захисту честі професії.

6. Удосконалення порядку притягнення адвокатів до дисциплінарної відповідальності.

7. Безперервне професійне навчання адвокатів.

8. Надання правової допомоги адвокатами безоплатно (pro bono).

9. Оподаткування адвокатської діяльності (зокрема, запропоновано передбачити можливість застосування для адвоката, що здійснює адвокатську діяльність індивідуально, спрощеної системи оподаткування, а також удосконалення режиму оподаткування адвокатських бюро та адвокатських об’єднань).

10. Порядок формування органів адвокатського самоврядування, їх підконтрольність, відповідальність їх членів за свої дії, рішення та бездіяльність перед конференціями адвокатів регіонів, з’їздом адвокатів України. Збалансування повноважень між регіональними і загальнодержавними органами адвокатського самоврядування. Уточнення розподілу повноважень та відповідальності між представницькими органами (радами адвокатів) і технічними органами (кваліфікаційно-дисциплінарними комісіями).

11. Система фінансування виконання функцій адвокатського самоврядування. Прозорість формування та виконання кошторисів органів адвокатського самоврядування. Бюджет адвокатів регіону, бюджет адвокатури України.

12. Удосконалення механізму взаємодії адвокатури з органами державної влади, зокрема впливу адвокатури як суспільного інституту на рішення держави у сфері прав людини.

У прикінцевих положеннях законопроекту передбачається внесення змін до інших актів законодавства, що кореспондуватимуться з нормами Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» (у тому числі закони України «Про інформацію», «Про захист персональних даних», «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус» Податковий кодекс України, процесуальні кодекси – зокрема, в частині збору і фіксації доказів захисником, підтвердження повноважень захисника, представника тощо).

Зібрання адвокатів підтримало пропозицію голови робочої групи сформувати її склад за квотним принципом представництва: від Ради адвокатів України, яка є єдиним легітимним загальнодержавним органом адвокатського самоврядування, що представляє адвокатів усіх регіонів України (до 5 представників), провідних громадських організацій адвокатів, юридичних шкіл, а також неформальних адвокатських груп (по 1 – 2 представникам). При цьому робочій групі рекомендовано утворити тематичні секції для роботи над окремими проблемами, а рішення приймати шляхом консенсусу. Більшість учасників зібрання підтримали пропозицію голови робочої групи, попередньо погоджену з Міністром юстиції України, секретаріат робочої групи сформувати з числа працівників Координаційного центру з надання правової допомоги Міністерства юстиції України.

Голова робочої групи Микола Сірий публічно пообіцяв усім адвокатам, хто бажає бути залученим до роботи над законопроектом і не увійде до складу робочої групи, проводити з ними індивідуальні зустрічі або зустрічі у малих групах. Перша така зустріч відбулася 14 березня 2014 року.

Пропозиції щодо внесення змін до Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» може внести кожен адвокат України, і вони будуть гарантовано розглянуті робочою групою. Пропозиції приймаються до 23 березня 2014 року на спеціально створену для цієї мети єдину електронну адресу: bar@legalaid.gov.ua.

Для зручності та оперативності їх опрацювання пропозиції бажано подавати за єдиною формою порівняльно-довідкової таблиці (MS Word).

Робота над законопроектом організована у режимі повної відкритості і прозорості: усі без виключення пропозиції, що надходять, будуть оприлюднюватися на веб-сайті www.legalaid.gov.ua і виноситися на розгляд робочої групи.

Подати законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» на розгляд Кабінету Міністрів України планується на початку квітня 2014 року.

Станом на 18 березня 2014 року пропозиції до законопроекту надійшли від Асоціації правників України, Асоціації адвокатів України, Союзу юристів України, АО «Юридичні традиції», кафедри правосуддя (проф. О. Яновська), кафедри нотаріального та виконавчого процесу і адвокатури (доц. Д. Кухнюк) Київського національного університету імені Тараса Шевченка, а також від близько 20 адвокатів з різних регіонів України, і продовжують надходити.

З опрацьованими секретаріатом робочої групи пропозиціями станом на 12:00 19 березня 2014 року можна ознайомитися за наступними посиланнями:

Пропозиції до статей з 1 по 16

Пропозиції до статей з 17 по 32

Пропозиції до статей з 33 по 49

Пропозиції до статей з 50 по 61, прикінцевих та перехідних положень

Робота із узагальнення наданих пропозицій триває.

11 березня 2014 року голова робочої групи з підготовки проекту закону про внесення змін до Закону України «Про адвокатуру і адвокатську діяльність» та інших законів Микола Сірий звернувся до Ради адвокатів України, Академії адвокатури України, Київського національного університету ім. Тараса Шевченка, Львівського національного університету ім. Івана Франка, Національного університету «Одеська юридична академія», Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого, ВГО «Спілка адвокатів України», «Асоціація адвокатів України», «Асоціація правників України», «Рада адвокатів України», «Союз юристів України», «Всеукраїнська професійна спілка правників», «Українське юридичне товариство» з пропозицією визначити до 17 березня 2014 року представників до складу робочої групи. Станом на 18 березня 2014 року відповіді надійшли від усіх, крім Ради адвокатів України, Національного університету «Одеська юридична академія» та Національного юридичного університету ім. Ярослава Мудрого. Інформацію про склад сформованої робочої групи можна завантажити тут.