назад

Новорічна феєрія – крок до милосердя

Регіональний центр з надання БВПД у Сумській області четвертий рік поспіль співпрацює із Сумським обласним центром служби крові. Фахівці системи БПД постійно долучаються до донорства, а також поширюють інформацію щодо прав донорів. За ініціативи голови громадської організації «Батьки онкохворих дітей» Оксани Смольнікової  відбулося урочисте відкриття виставки робіт онкохворих дітей «Новорічна феєрія» на базі Центру крові. Фахівчиня Регіонального центру Наталія Поставська долучилася до заходу й розповіла про систему безоплатної правової допомоги, права дітей та донорів.

Серед відвідувачів виставки – очільник Сумської обласної ради Володимир Токар, заступниця Тетяна Головко, а також юні волонтери – учні сумських шкіл №2 та 21 з вчителями-наставниками, батьки онкохворих дітей.

Обласний центр служби крові славиться високим європейським рівнем діяльності. Сумщина залишається єдиною областю в державі, де батьки взагалі не платять кошти за кров та її компоненти.

«Для дітей відділення онкогематології дуже важливо, що їхні роботи побачать відвідувачі Центру крові. Це впливатиме й на донорів, бо вони, як ніхто,  відчуватимуть, що діляться своєю кров’ю саме заради маленького життя», – зазначила у виступі заступниця голови обласної ради Тетяна Головко.

Представниця Регіонального центру Наталія Поставська розповіла про те, що батьки онкохворих дітей часто потребують порад юристів щодо вирішення того чи іншого проблемного питання. Тож, правники періодично відвідують медичний заклад і надають консультації та роз’яснення. Окрім цього, Центр крові забезпечений буклетами щодо прав донорів, а також загальною інформацією для громадян про безоплатну правову допомогу.

«Серед волонтерів, які допомагають здійснювати наші арт-проєкти, учні двох шкіл, – розповіла голова громадської організації «Батьки онкохворих дітей» Оксана Смольнікова. – Члени волонтерського загону школи №2 «Палаючі серця» під керівництвом учителя трудового навчання Наталії Прядко регулярно приходять у відділення, приносять книги, іграшки, поповнюють нашу «коробку хоробрості», організовують концерти, супроводжують і підтримують у творчих проєктах».

Волонтерська група школи №21 під керівництвом педагога-організатора Інни Когулько теж не перший рік відвідує дитячу онкогематологію з майстер-класами з малювання, виготовлення поробок з паперу тощо. Разом з волонтерами діти малювали позитивні, переважно новорічні сюжети, розфарбували дерев’яні фігурки, перетворивши їх на магніти, якими закріпили малюнки на стенді.

Виставка «Новорічна феєрія» – це свого роду творча розмова з донорами, людьми, від яких залежить життя онкохворих дітей. Це обмін емоціями, мотивація дітей, можливість підвищити їх самооцінку, взяти участь у житті суспільства.

На заході усі учасники отримали буклети системи безоплатної правової допомоги, у тому числі щодо донорства крові та прав дітей. Обговорено також питання подальшої співпраці із зацікавленими сторонами.