назад
19.01.22

Обговорення перспектив розвитку системи БВПД на Полтавщині

18 січня 2022 року у приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області на засіданні круглого столу обговорили питання забезпечення прав осіб у кримінальному процесі.

Метою проведення круглого столу було ознайомлення з нововведеннями в організації надання безоплатної правової допомоги, обговорення перспектив розвитку системи БПД у 2022 році, поширення досвіду взаємодії центрів з надання безоплатної правової допомоги, правоохоронних структур та судової гілки влади  у напрямі захисту прав людини.

Учасниками заходу стали перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко, представники Полтавської обласної прокуратури, апеляційного суду, Управління СБУ в області, Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Полтаві, національної поліції та патрульної поліції Полтавщини, зонального відділу Військової служби правопорядку, Управління державної міграційної служби та омбудсмени. У заході також приймали участь адвокати системи БПД, частина з яких долучилися в режимі он-лайн.

З вітальним словом до учасників зібрання звернулися директор Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області Олександр Черчатий та перший заступник голови Полтавської обласної ради Олександр Лемешко, які побажали учасникам заходу плідної праці в обговоренні актуальних питань та виробленні спільних конструктивних пропозицій, спрямованих на посилення правових можливостей з захисту прав людини.

Фахівці системи безоплатної вторинної правової допомоги Ігор Клименко та Людмила Армеєва окреслили присутнім напрями діяльності Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Полтавській області, проблемні питання, які виникають під час надання правничої допомоги у кримінальному процесі, а також перспективи розвитку системи у 2022 році. Зокрема, запровадження у практичну діяльність проектів відновного правосуддя та медіації, як альтернативного способу вирішення спорів. Максимально раннє виведення неповнолітніх із кримінального процесу та ресоціалізація їх у суспільне життя є основною метою Програми відновного правосуддя. Участь неповнолітнього у відновному правосудді – це шанс не стати засудженим в юному віці, виправити ситуацію з нанесеною шкодою для потерпілої сторони, зробити висновки та більше не вчиняти кримінальних проступків і правопорушень.

Окрім цього, поінформовано присутніх про те, що Наказом Міністерства юстиції України від 31.08.2021 року №3058/5 запроваджено пілотний проект, відповідно до якого починаючи з 01.02.2022 року всі повідомлення про випадки затримання осіб, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, а також постанови/ухвали про залучення захисника відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії, що надходять з усієї території України, крім міста Києва, у позаробочий та нічний час, вихідні та святкові дні будуть прийматися уповноваженими особами Регіональних центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Тернопільській та Чернівецькій областях.

Регіональний координатор взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини в Полтавській області Віра Яковенко надала присутнім інформацію про виявлені у ході моніторингових візитів порушення прав людини в діяльності правоохоронних органів.

Старший інспектор з особливих доручень відділу уповноважених з контролю за дотриманням прав людини в поліцейській діяльності з дислокацією в Полтавській області Управління дотримання прав людини Національної поліції України Наталія Нечепуренко окреслила пріоритетні напрямки та основні заходи, які вживаються Міністерством внутрішніх справ та Національною поліцією України по вдосконаленню стандартів захисту прав поліцейських та затриманих осіб, а також презентувала відеоролик «Передумови та виклики впровадження системи «Custody Records».

Під час заходу присутні долучились до спільного обговорення подальших планів, зокрема щодо:  порядку інформування  центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, планування подальших робочих зустрічей,  створення алгоритмів дій, спрямованих на покращання та оптимізацію роботи для того, щоб громадяни могли отримувати правові послуги на якісному та доступному рівні.

По завершенні круглого столу сторони домовилися про подальші кроки співпраці між системою безоплатної правової допомоги, та правоохоронними органами, органами судової гілки влади щодо забезпечення охорони й захисту прав і свобод людини і громадянина.