назад

Обговорення шляхів співпраці системи БПД та органів адвокатського самоврядування на Івано-Франківщині

103 квітня 2015 року в приміщенні Івано-Франківського університету права ім.Короля Данила Галицького відбувся круглий стіл, що мав на меті обговорення питань взаємодії між системою надання безоплатної вторинної правової допомоги та органами адвокатського самоврядування в Івано-Франківській області. Круглий стіл організовано за ініціативи Івано-Франківського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги та Івано-Франківського відокремленого підрозділу Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу».

У заході взяли участь: Михайло Євчук – директор Івано-Франківського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Руслан Попадинець – адвокат, Голова КДКА Івано-Франківської області, Ірина Мнишенко – адвокат, представник адвокатів регіону у складі Ради адвокатів України, Володимир Соботник – адвокат, представник адвокатів регіону у складі ВКДКА, Леонід Бортник – адвокат, Голова комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги, Ігор Стрипа – адвокат, член Ради адвокатів Івано-Франківської області, Світлана Стецюк – адвокат, член Ради адвокатів Івано-Франківської області, Петро Кучкуда – адвокат, член дисциплінарної палати КДКА Івано-Франківської області, Ігор Тинів – адвокат, член Ради адвокатів Івано-Франківської області, Сергій Маруда – адвокат, член дисциплінарної палати КДКА Івано-Франківської області, Людмила Желізняк – адвокат-тренер/модератор з обміну досвідом між адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, член Ради адвокатів Івано-Франківської області, Голова Івано-Франківського відокремленого підрозділу Всеукраїнської громадської організації «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу», Артур Луцак – адвокат БПД, член комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги в Івано-Франківській області, Оксана Міськів – адвокат, начальник відділу організації надання правової допомоги у кримінальному процесі Івано-Франківського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Оксана Осудар – адвокат, начальник відділу забезпечення якості Івано-Франківського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, Ірина Вань – адвокат – тренер/модератор з обміну досвідом між адвокатами, які надають безоплатну вторинну правову допомогу, Ольга Ханенків, Михайло Лотоцький, Петро Шкварок, Тетяна Войцеховська, Володимир Яблончук – адвокати, які надають безоплатну вторинну правову допомогу. 

23

З вітальним словом виступили директор Івано-Франківського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Михайло Євчук та керівник Івано-Франківського відокремленого підрозділу ВГО «Об’єднання адвокатів, які надають безоплатну правову допомогу» Людмила Желізняк, які наголосили на важливості даного заходу з метою вибудування ефективної співпраці між системою БПД в області та органами адвокатського самоврядування, а також ознайомили присутніх з питаннями, винесеними на обговорення згідно з програмою заходу.

4

Висвітлюючи думки щодо питання про удосконалення порядку та умов проведення конкурсу адвокатів для надання безоплатної вторинної правової допомоги, Ігор Стрипа – член Ради адвокатів Івано-Франківської області та член конкурсної комісії з відбору адвокатів, які залучаються до надання безоплатної вторинної правової допомоги, – наголосив на необхідності спрощення конкурсної процедури. Зокрема, на його думку, слід передбачити можливість проведення співбесіди в режимі відеоконференції, а виконання тестових завдань проводити в он-лайн режимі шляхом заповнення відповідних форм; виключити з тестових завдань питання на перевірку знань матеріального та процесуального права та виключити подання копій процесуальних документів; тестування проводити виключно щодо перевірки знань законодавства, що регулює надання безоплатної вторинної правової допомоги. З думкою доповідача погодились Руслан Попадинець, Ірина Мнишенко та інші представники органів адвокатського самоврядування. Михайло Євчук зазначив, що конкурсний відбір повинен відбуватися у спосіб, визначений чинним законодавством. Крім того, Сергієм Марудою, членом дисциплінарної палати КДКА, була висловлена думка, що «відбір має бути обмежений лише співбесідою з мотивації адвокатів, оскільки юрист, який склав кваліфікаційний іспит на право займатися адвокатською діяльністю, вже підтвердив свою компетентність, а тому всі адвокати є на одному рівні: і ті, що в системі БВПД, і ті, що не в системі. Адвокатура повинна бути єдиною».

Світлана Стецюк,член Ради адвокатів Івано-Франківської області, виступила із тезою стосовно необхідності впровадження Стандартів якості у цивільних і адміністративних справах. Свій виступ вона побудувала на досвіді інших країн з цього питання, запропонувавши створити такі стандарти за принципами Стандартів якості надання безоплатної правової допомоги в кримінальному процесі. Зокрема, вона запропонувала, щоб стандарти включали в себе: зустрічі з обговорення справ та обміну досвідом між адвокатами; обов’язок кожного адвоката Системи перевіряти всі свої завершені справи (самооцінка); оцінювання роботи захисника і складання рейтингу адвоката по спеціалізації (кваліфікації); колегіальна оцінка якості (допомога один одному); зворотній зв’язок від зацікавлених сторін (проведення опитування думки суддів про роботу адвокатів); анкетування клієнтів.

Також Світлана Стецюк та Леонід Бортник – Голова комісії з оцінювання якості, повноти та своєчасності надання адвокатами безоплатної правової допомоги висловили свою думку стосовно необхідності роботи комісії, яку аргументували тим, що дана комісія перевіряє чи дотримуються адвокати Стандартів якості і є своєрідним «буфером» для адвокатів перед поданням скарг в Дисциплінарну палату КДКА. Ігор Стрипа зазначив, що на його думку комісія з оцінювання якості повинна бути не при Раді адвокатів відповідного регіону, а при Центрі з надання БВПД і займатися не розглядом скарг, а плановою чи позаплановою перевіркою якості надання послуг адвокатами. Руслан Попадинець,Голова КДКА Івано-Франківської області зазначив, що, на його думку, комісії з оцінювання якості не потрібно взагалі, оскільки всі адвокати є рівними, стандарти для всіх одинакові, а тому неправильним є те, що скарги на одних адвокатів направлялись в Дисциплінарну палату, а на інших – в комісію з оцінювання якості.

 

Адвокат, представник адвокатів регіону у складі Ради адвокатів України Ірина Мнишенко зазначила, що є проблема у роботі адвокатів при застосуванні ст.53 КПК України. Зокрема, вона наголосила, що в статті 53 КПК України вказано, що «слідчий, прокурор, слідчий суддя чи суд залучають захисника для проведення окремої процесуальної дії в порядку, передбаченому статтею 49 КПК, виключно у невідкладних випадках, коли є потреба у проведенні невідкладної процесуальної дії за участю захисника, а завчасно повідомлений захисник не може прибути для участі у проведенні процесуальної дії», а на практиці слідчий, прокурор, слідчий суддя повідомляють невчасно, або не повідомляють взагалі захисника, який є у справі, натомість залучають адвоката від центру для проведення окремої процесуальної дії. Внаслідок таких неправомірних дій та неузгодженості позицій страждають інтереси клієнтів. Тому доповідачем було запропоновано звернутись із листом від Ради адвокатів Івано-Франківської області та Івано-Франківського обласного центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги до органів досудового розслідування, судів загальною юрисдикції з проханням, щоб у постановах слідчих, ухвалах суду про призначення адвоката для проведення окремої процесуальної дії зазначалось, що «захисник повідомлений завчасно, прибути для участі у проведенні процесуальної дії не може», а також долучали документальне підтвердження даного факту.

Даний захід тривав з 15:00 год. до 18:00 год., як було визначено програмою заходу. І оскільки часу для обговорення всіх питань, винесених на порядок денний, і для підведення підсумків не вистачило, було узгоджено перерву у дискусії до 22 квітня 2015 року.

За результатами обговорення учасники дійшли згоди щодо наступних пропозицій:

– звернутися із спільним листом до органів досудового розслідування та судів щодо уважнішого вивчення питання про своєчасний виклик захисника, який здійснює захист на постійній основі;

– з метою недопущення порушення права на вільний вибір захисника передбачити можливість вручення пам’ятки про права самим адвокатом;

– питання щодо роботи Комісії з оцінювання якості, своєчасності та повноти надання безоплатної правової допомоги винести на засідання Ради адвокатів регіону.

Із програмою заходу можна ознайомитись тут.