назад
25.01.14

ОНОВЛЕНО! Оперативна інформація щодо надання безоплатної правової допомоги за рахунок держави особам, затриманим 24-26 січня 2014 року в м. Дніпропетровську

ДніпропетровськСтаном на 11:00 27 січня 2014 року Дніпропетровським обласним центром з надання безоплатної вторинної правової допомоги (далі – Центр) зареєстровано 33 повідомлення стосовно осіб, затриманих правоохоронними органами 24-26 січня 2014 року, а саме:

п’ятнадцяти осіб (у тому числі 3 неповнолітніх) за частиною третьою статті 185-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення (порушення порядку організації і проведення зборів, мітингів, вуличних походів і демонстрацій);

сімнадцяти осіб за статтею 294 Кримінального кодексу України (масові заворушення);

однієї особи за статтею 348 Кримінального кодексу України (посягання на життя працівника правоохоронного органу, члена громадського формування з охорони громадського порядку і державного кордону або військовослужбовця).

Про всі випадки затримання Центр був поінформований органами, уповноваженими здійснювати затримання, у термін до 3 годин з моменту затримання.

На підставі повідомлень протягом 24-26 січня 2014 року видано 33 доручення адвокатам.

Припинено дію одного доручення у зв’язку з тим, що затриману особу відпустили.

Станом на 11:00 27 січня 2014 року дві особи відмовились від захисника. Щодо шести осіб прийнято рішення суду. Щодо однієї особи адміністративну справу закрито. Одна особа звільнена від адміністративної відповідальності та передана на поруки навчальному закладу. Ще одна особа передана під нагляд батьків.

Наразі під захистом, гарантованим державою, в Дніпропетровській області перебуває 21 особа.

Звертаємо увагу громадян!

Дніпропетровський обласний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги працює в цілодобовому режимі та приймає повідомлення про затриманих осіб, які передаються службовими особами, що здійснили затримання, а також, що важливо, членами сімей, близькими родичами затриманих осіб, які мають інформацію про затриманого або про те, що до нього не прибув захисник гарантований державою (ст. 59 Конституції України).

Особа вважається затриманою з моменту, коли вона силою або через підкорення наказу змушена залишатися поряд з уповноваженою службовою особою чи в приміщенні, визначеному уповноваженою службовою особою (стаття 209 Кримінального процесуального кодексу України).

Всі повідомлення приймаються на єдиний телефонний номер безоплатної правової допомоги 0 800 213 103, дзвінки на який є безкоштовними з усіх стаціонарних телефонів, або на прямий номер Центру 0891 200 063 (у Дніпропетровську).

Адвокат прибуває до затриманої особи протягом двох годин. Необхідно пам’ятати, що до конфіденційного побачення з адвокатом затриманий має право не підписувати жодних документів та не говорити нічого з приводу підозри щодо себе (ст. 63 Конституції України).

Всі адвокати, які надають правову допомогу за рахунок держави, є незалежними і відібраними на основі відкритого конкурсу, такими, що віддано здійснюють активний захист відповідно до закону та правил професійної етики.

Важливо запам`ятати час фактичного затримання, вимагати його фіксації у протоколі затримання працівниками правоохоронних органів та повідомити про цей час адвоката.