назад

Оперативно інформуємо жителів Сумщини зі змінами в законодавстві під час карантину

Громадськість, представники ЗМІ наразі гостро потребують розяснень юристів щодо тих законодавчих змін, які відбуваються у звязку із впровадженням карантину. Тому юристи центрів та бюро правової допомоги Сумщини активно співпрацюють із представниками засобів масової інформації й беруть участь у записах теле- та радіоефірів, надаючи пояснення й консультуючи з актуальних правових пиатнь.

Зокрема, цикл правових коментарів записали журналісти телеканалу “СТС”, поспілкувавшись з юристами Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області. Так, заступниця директора Регіонального центру Валентина Волобуєва зазначила, що незважаючи на ситуацію, у багатьох людей залишилися невирішені правові проблеми, до того ж є певні строки, коли потрібно звернутися до суду. При цьому люди можуть розраховувати на правову допомогу від держави.

Отримати її можна дистанційно. Зокрема, у телефонному режимі, за безкоштовним номером 0 800 213 103. Також юристи надають відповіді у месенджері на сторінці Координаційного центру з надання правової допомоги у мережі Facebook, крім того, відкрита платформа правових консультацій WikiLegalAid, за допомогою якою не виходячи з дому, можна отрмати юридичну інформацію, ознайомитися зі зразками документів та судовою практикою”, – розповіла Валентина Волобуєва.

Юрист Регіонального центру Олексій Рибалка роз’яснив, як надається відпустка на період оголошення карантину, як повернути квитки на концерт чи виставу, які скасували через карантин, а також яка відповідальність передбачена за порушення правил карантину.

Консультант контактного центру правової допомоги від держави Олександр Дорошенко, у свою чергу, розповів, з якими питаннями найчастіше наразі телефонують громадяни за безкоштовним номером 0 800 213 103, скільки дзвінків за день у середньому приймають консультанти контактного центру й хто може отримати юридичні консультації та роз’яснення в телефонному режимі.

Окрім цього юрист Регіонального центру Олексій Рибакла взяв участь у записі передачі “Тема дня” на телеканалі UA:Суми й поінформував про те, як правильно піти у відпустку на період карантину, які види відпусток роботодавець може запропонувати працівникам та які законодавчі норми регламентують дистанційну роботу. На ці актуальні питання правник надав коментар і журналістам телеканалу “ATV”.

Директор та заступниця директора Конотопського місцевого центру з надання БВПД Олександр Муха та Валентина Волік також взяли участь у записі передач на місцевому телебаченні. Зокрема, Валентина Волік у прямому ефірі на телеканалі “КСТ” детально розповіла про правові аспекти карантинних заходів в Україні. До того ж у студію під час прямого ефіру надходила значна кількість дзвінків від телеглядачів, на які юристка надавала відповіді та поради.

Юристка Охтирського місцевого центру з надання БВПД Марина Гаранжа у постійній рубриці “Хвилинка з юристом” інформувала радіослухачів з важливими юридичними питаннями.

Зверніть увагу, що не застосовуються штрафні санкції за порушення податкового законодавства, вчинені у період з 1 березня – 30 квітня 2020 року. Також встановлено мараторій на проведення документальних та фактичних перевірок з 18 березня – по 18 травня 2020 року; продовжено строк подання річної декларації про майновий стан та доходи – до 1 липня. Не нараховується та не сплачується податок на землю у терміни з 1 березня – 30 квітня; об’єкти нерухомості , не є об’єктом оподаткування податком на нерухоме майно з 1 березня – 30 квітня”, – пояснила юристка.

Юристи інших центрів та бюро правової допомоги Сумщини теж активно співпрацюють з місцевими представниками ЗМІ, готують актуальні правові консультації для самостійних інтернет-ЗМІ, друкованої преси тощо.