назад

Особливості надання безоплатної правової допомоги на Сумщині та Прикарпатті: обмін досвідом

Командна робота системи безоплатної правової допомоги передбачає обмін досвідом між колегами та адвокатами, реалізацію спільних проектів, аналіз правових потреб громадян, які проживають у різних куточках України. Тож, у межах співпраці між регіонами 23-24 липня директорка Регіонального центру з надання БВПД у Сумській області Олена Демченко завітала на Прикарпаття.

Зустріч відбулася у приміщенні Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги в Івано-Франківській області. Директор центру Михайло Євчук наголосив на важливості взаємодії з партнерами, використанні досвіду колег, а також постійного пошуку нових шляхів діяльності та її вдосконалення з метою покращення якості надання послуг для громадян.

Олена Демченко,у свою чергу,зауважила, що зустріч надала можливість обмінятися результатами правопросвітницької діяльності, практичним досвідом, інноваціями: «Особливістю нашого регіону є робота єдиного контакт-центру системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103, юристи якого за два роки надали близько 150 тис. правових консультацій. Роботу відділу забезпечують 9 фахівців, які надають правові консультації з питань земельного, трудового, сімейного, кримінального, цивільного, адміністративного права з використанням різних інструментів, у тому числі довідково-інформаційної платформи правових консультацій WikiLegalAid».


Також Олена Демченко ознайомила колег і з роботою місцевих центрів. Наприклад, Охтирський місцевий центр з надання БВПД співпрацює з Охтирським міським центром позашкільної освіти – Малою академією наук учнівської молоді. У закладах загальної середньої освіти м. Охтирка вдало реалізовані такі проекти як «Закон понад усе», «Правова орбіта», «Розуміємо свої права», які сприяли становленню активної позиції учнів щодо реалізації прав і свобод людини, формуванню мотивації та вмінь, створили умови для набуття учнями досвіду громадської дії, демократичної поведінки та конструктивної взаємодії.

Окрім цього, очільниця системи БПД Сумщини ознайомилася з особливостями діяльності Регіонального та Івано-Франківського місцевого центру з надання БВПД, роботою відділів, а також обговорила специфікуі роботи відповідних відділів Івано-Франківського центру.

Директор Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги Євген Сухомлин поділився досвідом надання консультацій з правових питань у письмовій формі, розподілом справ між адвокатами та працівниками місцевого центру.
Присутні також не оминули увагою питання порядку надання безоплатної первинної правової допомоги, підстави для відмови у наданні БВПД, питання оплати послуг та відшкодування витрат адвокатів, які надають БВПД.
Обговорили фахівці системи БПД й нову ініціативу «Сімейні радники», яка з липня цього року вже працює і в Сумах. Основною метою «сімейних радників» є прийом громадян у місцевих центрах з надання БВПД, надання громадянам інформації щодо їхніх прав, допомога в ідентифікації порушення прав особи, яка постраждала від насильства та об’єднання зусиль суспільства навколо проблеми домашнього насильства.