назад

Особливості утримання домашніх тварин та відповідальність за жорстокі дії щодо них

Як в Україні регулюється утримання тварин? Які передбачені обов’язки для власників тварин? Хто несе відповідальність за напад тварини? Та яка чекає відповідальність для осіб, що вчиняють жорстокі дії щодо тварин?

Відповіді на ці та інші питання в прямому ефірі радіостанції «Радіо Сяйво» озвучила Марта Фучко, заступник начальника відділу правопросвітництва та надання безоплатної правової допомоги Коломийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

3 червня на традиційній зустрічі в студії «Радіо «Сяйво» з радіоведучою Христиною Пазюк у програмі «Цікава бесіда з Христиною Пазюк» «Юридичні поради» Марта Фучко розказала, що державна політика у сфері захисту тварин від жорстокого поводження проводиться в таких основних напрямах: контроль за дотриманням законодавства; установлення єдиних норм у сфері захисту тварин від жорстокого поводження; пропаганда гуманного поводження з тваринами; установлення відповідальності за порушення законодавства про захист тварин від жорстокого поводження.

Впродовж ефіру фахівчиня Коломийського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги зазначила, що правила утримання тварин та їх захисту визначені у Законі України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Загальні умови утримання тварин повинні відповідати їх біологічним, видовим та індивідуальним особливостям. Умови утримання тварин повинні задовольняти їх природні потреби в їжі, воді, сні, рухах, контактах із собі подібними, у природній активності та інші. Місце утримання тварин повинно бути оснащене таким чином, щоб забезпечити необхідні простір, температурно-вологісний режим, природне освітлення, вентиляцію.

Марта Фучко заначила, що відповідно до статті 12 Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження» шкода, заподіяна особі або майну фізичної особи, а також шкода, заподіяна майну юридичної особи твариною, підлягає відшкодуванню в повному обсязі особою, яка її утримує. А за жорстоке поводження з тваринами, передбачена адміністративна та кримінальна відповідальність.

Детальніше –  http://surl.li/waoi