назад

Особливості взаємодії системи БПД зі слідчими ДБР обговорили в Хмельницькому

Під час наради зі слідчими територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у місті Хмельницькому, директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Наталія Стьопіна презентувала роботу системи безоплатної правової допомоги в регіоні та розповіла про особливості взаємодії з правоохоронними органами.

Нарада слідчих Державного бюро розслідувань, які працюють в територіальному управлінні, розташованому в місті Хмельницькому, відбулась 7 лютого в приміщенні Хмельницької обласної державної адміністрації. З-поміж спікерів були, зокрема, голова ОДА Дмитро Габінет, який звернувся до слідчих з вітальним словом, та директорка Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Хмельницькій області Наталія Стьопіна, яка в своєму виступі розповіла про роботу центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро.

Керівниця регіонального центру загалом охарактеризувала структуру, завдання та функції системи безоплатної правової допомоги й детально пояснила, як забезпечується право затриманих осіб на безоплатну вторинну правову допомогу.

«Взаємодію центрів та правоохоронних органів при затриманні осіб регулює Порядок інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Відповідно до цього Порядку правоохоронці повинні негайно повідомити до регіонального центру про затримання, відтак протягом години з моменту реєстрації повідомлення центр приймає рішення про призначення затриманій особі захисника, а ще за годину адвокат має прибути до клієнта», – зазначила Наталія Стьопіна.

Опісля обговорили проблемні питання, що виникають у ході співпраці слідства з системою безоплатної правової допомоги. Очільниця регіонального центру відповіла на питання аудиторії та за допомогою конкретних прикладів пояснила, як діяти в різних ситуаціях.

Завершила свій виступ Наталія Стьопіна коротким екскурсом в історію становлення системи безоплатної правової допомоги в Україні.

Керівник територіального управління ДБР Сергій Палатов подякував директорці регіонального центру за змістовний виступ та вказав на важливість постійного й ефективного діалогу між установами для забезпечення права осіб на безоплатну правову допомогу.

Для довідки. Територіальне управління Державного бюро розслідувань, розташоване у місті Хмельницькому, поширює свою діяльність на Вінницьку, Житомирську, Рівненську, Хмельницьку та Чернівецьку області.