назад

Особливий підхід: як працювала Літня школа з питань внутрішньо переміщених осіб

У м. Яремче з 13 до 16 серпня працювала Літня школа «Внутрішнє переміщення в Україні: від викликів до дій», організована Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України разом з Проектом Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень». У роботі/навчанні Літньої школи взяли участь представники системи безоплатної правової допомоги, зокрема, директор Регіонального центру з надання БВПД у Луганській та Харківській областях Анатолій Бородавка.

Внутрішньо переміщені особи звертаються до фахівців системи безоплатної правової допомоги з різними питаннями: соціального забезпечення, оформлення права власності, спадковими тощо. Таких звернень тільки з початку 2019 року було понад 16 тисяч. Надання правової допомоги цій категорії громадян має свою специфіку, що потребує постійного поглиблення знань з різних питань.

Програма Літньої школи була насиченою. Основна подія – презентація Проекту Ради Європи «Внутрішнє переміщення в Україні: розробка тривалих рішень». У ході навчання були обговорені питання внутрішнього переміщення в національному законодавстві та судовій практиці, стандарти ради Європи з питань внутрішнього переміщення та виконання рішень Європейського суду з прав людини. Презентовані кращі практики інтеграції ВПО у місцеві громади. Як результат роботи школи – розроблені ключові меседжі національної політики з питань внутрішнього переміщення.