назад

П´ятирічний рубіж дії Закону України «Про пробацію»: на Херсонщині підбили підсумки роботи

Продуктивно та зворушливо пройшло на Херсонщині святкування з нагоди п´ятої річниці прийняття Закону України «Про пробацію», який розроблявся з урахуванням європейських стандартів пробації та є першим  результатом на шляху до впровадження європейської моделі роботи з правопорушниками. За цей період служба пробації довела,  що здатна створювати необхідні умови для змін – від зміни правосвідомості та життя окремого правопорушника до зміни суспільства в цілому, як би пишномовно це не звучало.

Вранці у приміщенні філії Державної установи «Центр пробації» в Херсонській області за чашкою кави можна було поспілкуватися з її керівницею Оксаною Кузьмич, почути зворушливі історії клієнтів пробації та волонтерів, переглянути ролики, які зайвий раз демонструють дієвість та ефективність служби, а також дізнатися від партнерів про важливість співпраці та реалізацію спільних проєктів у 2019 році та плани на 2020 рік.

На каву з керівницею завітали партнери, спільно з якими в регіоні вже реалізовано чимало важливих та цікавих заходів. Це представники центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, ХМГО «Асоціація 21 століття», ХОБФ «Мангуст», Херсонської центральної міської бібліотеки ім. Лесі Українки, Всеукраїнської асоціації гідів, Херсонського обласного реабілітаційного центру для безхатьків «Надія», телеканалу «UA:Суспільне. Херсон», а також волонтери пробації.

Систему БПД представляли фахівці Регіонального центру та Херсонського місцевого центру з надання БВПД Лариса Аболончикова та Володимир Куценко.

Привітавши гостей, Оксана Кузьмич розказала про національну систему пробації, яка, до речі, є найбільшою в Європі, про здобутки та досягнення, пріоритетні напрями діяльності та представила презентацію «5-річний рубіж дії Закону України «Про пробацію»: чи стало в Україні жити безпечніше?».

Окремо пані Оксана розповіла про ефективну співпрацю з партнерськими організаціями, насамперед, системою безоплатної правової допомоги, та поділилася досягнення в рамках надання всебічних послуг суб’єктам пробації, у тому числі, вирішенні їх криміногенних потреб.

Так, за пропозицією співробітників районних відділів пробації міста Херсона та директора Центру пробації Олега Янчука за плідне співробітництво, взаєморозуміння, всебічну підтримку в реалізації завдань ДУ «Центр пробації» подякою був відзначений наш колега – заступник начальника відділу правопросвітництва та надання БПД Херсонського місцевого центру з надання БВПД, адвокат Володимир Куценко.

За словами суб´єктів пробації, це корисно і дуже зручно, коли прийшовши до органу пробації, можна отримати ще й юридичну консультацію, порадитися з правником, особливо коли це не тільки фаховий юрист, але ще й привітна доброзичлива людина.

Необхідно сказати, що завдяки нашим колегам клієнти пробації дізнаються про безоплатну правову допомогу, про те, що можна вирішити складну життєву ситуацію у правовий спосіб, отримати консультацію в індивідуальному порядку або зателефонувавши на Єдиний номер системи БПД чи скориставшись онлайн довідково-інформаційною платформою правових консультацій «WikiLegalAid».

Про діяльність волонтерів пробації, які надають допомогу засудженим та проводять з ними соціально-виховну роботу, також йшла мова. Регіональна координаторка взаємодії з громадськістю Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини  Оксана Тропіна, яка до того ж є волонтером пробації, привітала колектив та закликала присутніх долучатися до вирішення спільних питань.

Продовжуючи неформальне спілкування, гості обговорили перспективи подальшої роботи, які, у свою чергу, сприятимуть подальшому розвитку національної пробації як ефективної системи захисту суспільства від злочинів.

Урочисті заходи, до участі в яких були запрошені наші колеги з місцевих центрів та бюро правової допомоги області, відбулись також у містах Олешки і Скадовськ та смт Білозерка, Каланчак, Верхній Рогачик.

Так, співробітники Олешківського бюро правової допомоги Тетяна Бабаскіна та Ганна Трембач взяли участь у засіданні круглого столу, який 5 лютого провели працівники Олешківського районного відділу пробації.

Присутні обговорили результати спільної діяльності та визначили пріоритетні напрями взаємодії на наступний рік, після чого організатори відзначили партнерів подяками за небайдужість до долі суб’єктів пробації та вагомий внесок у розвиток районного відділу пробації.

Долучилася до святкової програми й фахівчиня Білозерського бюро правової допомоги Альона Василевич, яка спільно з представниками особового  складу Білозерського районного відділу пробації взяла участь у просвітницько-пропагандиському заході серед населення району з метою популяризації діяльності служби пробації та системи БПД. Адже відповідно до меморандуму про співпрацю, Білозерський РВ філії ДУ «Центр пробації» в Херсонській області плідно співпрацює з Білозерським бюро правової допомоги в частині проведення заходів правопросвітницького характеру та забезпечення діяльності мобільних пунктів консультування громадян на базі відділу.

Привітали працівників пробації зі святом фахівці Каланчацького та Скадовського бюро правової допомоги Тетяна Мосіна, Тетяна Філіппова та Світлана Коханевич, які взяли участь у нарадах, організованих Скадовським та Каланчацьким районними відділами з питань пробації.

Крім вирішення нагальних питань, вони подякували колективам районних відділів пробації за плідну співпрацю та розвиток системи безоплатної правової допомоги у Скадовському та Каланчацькому районах.

На базі Верхньорогачицького бюро правової допомоги за ініціативи представників районного сектору пробації пройшло засідання круглого столу, на якому підбили підсумки спільної роботи у 2019 році та визначили пріоритетні напрямки на 2020 рік в частині підвищення рівня правової поінформованості громадян щодо захисту їхніх прав.