назад

Перші 10 днів роботи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги

{module first10} 10 липня 2015 року у прес-центрі КМУ відбувся брифінг щодо результатів перших десяти днів роботи місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги за участю Першого заступника Міністра юстиції України Наталії Севостьянової та директора Координаційного центру з надання правової допомоги Андрія Вишневського. Участь у брифінгу взяли також  адвокати центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги – Максим Герасько та Валерій Лавренов.

Наталія Севостьянова нагадала, що 1 липня по всій Україні розпочалася реалізація масштабного соціального проекту Уряду –  відкриття 100 місцевих центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги, які відтепер надають таку допомогу соціально незахищеним громадянам у цивільних та адміністративних справах.

«Таким чином, сьогодні безоплатна правова допомога надається у кримінальних, цивільних та адміністративних справах – у повному обсязі всім визначеним законом категоріям осіб. Це трансформує підхід до Уряду та Міністерства юстиції, яке сьогодні стає адвокатом кожного громадянина навіть у справах проти держави», – зауважила Наталія Севостьянова. Вона  нагадала, що до місцевих центрів може звертатися низка осіб, які належать до соціально незахищених категорій, таких як пенсіонери, інваліди, учасники бойових дій, у тому числі АТО та члени родин загиблих воїнів, малозабезпечені особи, діти-сироти та інші відповідно до ст. 14 ЗУ «Про безоплатну правову допомогу».

 DSC2147

Перший заступник Міністра юстиції повідомила, що за перші 10 днів роботи місцевих центрів до них звернувся 1761 громадянин. Найбільше звернень зафіксовано у м. Київ – 194; Одеській області – 175; Вінницькій області – 133.

Більш детально з приводу кількості звернень у розрізі областей, а також щодо структури звернень поінформував директор Координаційного центру з надання правової допомогиАндрій Вишневський.

За його словами, найчастіше громадяни звертаються з питаннями соціального забезпечення (17%), житловими питаннями (14%), а також із земельними та спадковими проблемами. При цьому, частка адміністративних справ становить усього 3% від загальної кількості звернень.

У 60 % випадків звернень представники центрів та адвокати надають юридичні консультацій та роз’яснення, які допомагають клієнту зорієнтуватися щодо вирішення тієї проблеми, з якою він звернувся до центру «незалежно від того належить така особа до суб’єктів права на отримання безоплатної вторинної правової допомоги». У 20 % випадків центри змогли адресно направити клієнтів, які не потребують саме представництва інтересів у судах, до специфічних громадських організацій на рівні територіальних громад, які займаються вирішенням тих чи інших питань вразливих категорій осіб, які потребують комплексного обслуговування – психологічної підтримки, соціальної допомоги тощо. За словами Андрій Вишневського, налагодження взаємодії із такими організаціями, об‘єднаннями, волонтерськими рухами є одним із  важливих напрямів роботи місцевих центрів. 

«У 25 % усіх звернень до місцевих центрів, – повідомив директор Координаційного центру, –було зареєстровано звернення про надання безоплатної вторинної правової допомоги, тобто, це справи, які потребують судового розгляду. У 80 % таких зареєстрованих звернень, за результатами перевірки усіх необхідних документів, було прийнято рішення про надання такої допомоги, а отже – особам призначено адвоката для здійснення представництва інтересів їх у суді».

 DSC2180

Стосовно структури клієнтів за зверненням, то 43,8% із них – інваліди, 34,2% – малозабезпечені особи, 15,1% – ветерани війни та учасники АТО, 3,3% – особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною; 3% – біженці, 0,7% – діти-сироти.

Андрій Вишневський відзначив роботу адвокатів, які працюють із центрами за контрактами та договорами, адже саме завдяки їхній самовідданій праці забезпечується  одне із основоположних прав людини – право на захист. «Ця допомога є професійною та якісною, оскільки ми працюємо із незалежними приватними адвокатами. Держава не втручається у правову позицію адвоката, та кожен із них користується усіма гарантіями адвокатської діяльності, які надані йому законом», – зазначив він.

Він наголосив на основних принципах, на яких базується українська модель безоплатної правової допомоги: незалежності адвокатів та їх конкуренції за отримання державного замовлення, що забезпечує якість такої допомоги. При цьому послуги адвокатів за надання правової допомоги оплачує держава.

 DSC2202

Андрій Вишневський нагадав присутнім про роботу цілодобової гарячої лінії 0 800 213 103, за якою можна не лише повідомити про факти затримання осіб, а й отримати консультації з приводу контактів місцевих центрів та того, хто має право на представництво інтересів у судах у цивільних та адміністративних судових спорах.

Адвокати Валерій Лавренов та Максим Герасько, які співпрацюють із  місцевими центрами у Києві, навели кілька практичних прикладів звернень до центрів та відповідних справ громадян, які ведуть адвокати.

Так, адвокат Максим Герасько розповів про чоловіка, який подав позов до суду через затоплення його помешкання сусідами. Він звернувся до центру за допомогою, оскільки немає достатньо коштів для адвоката.

 DSC2240

 «Раніше людина мала звертатися до правоохоронних органів та прокуратури, які не завжди знаходили достатньо часу для розгляду таких справ. Нині українці, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу, можуть для цього звернутися до центрів», – повідомивМаксим Герасько.

ДОВІДКОВО
Зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави, порядок та державні гарантії щодо надання БПД визначаються Законом України «Про безоплатну правову допомогу» (Закон). Закон був прийнятий та впроваджується на виконання Резолюції 1466 (2005) Парламентської Асамблеї Ради Європи «Про виконання обов’язків та зобов’язань Україною», у якій, зокрема, було закріплено таке зобов’язання України: «13.13. покращити доступ до правосуддя шляхом запровадження системи безоплатної правової допомоги у відповідності до стандартів Ради Європи та практики Європейського Суду з прав людини».

З 1 січня 2013 року – БВПД в Україні надається особам, до яких застосовано адміністративне затримання; до яких застосовано адміністративний арешт; які затримані за підозрою у вчиненні злочину; до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою; у кримінальних провадженнях стосовно яких відповідно до положень Кримінального процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею чи судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії. Організацію послуги забезпечують регіональні центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги. У кожному регіоні функціонує один регіональний центр.

З 1 липня 2015 року –  БВПД в Україні надається у повному обсязі всім визначеним законом категоріям осіб. Зокрема: малозабезпеченим особам, дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, біженцям, ветеранам війни (в тому числі учасникам АТО), членам сімей загиблих учасників бойових дій, реабілітованим особам та особам, стосовно яких суд розглядає питання про обмеження цивільної дієздатності чи надання психіатричної допомоги в примусовому порядку та ін. відповідно до ст. 14 Закону. Організацію послуги забезпечують місцеві центри з надання безоплатної вторинної правової допомоги.  У кожному регіоні функціонують від 3 до 9 центрів місцевих центрів.

Правовий захист та представництво інтересів у судах клієнтів центрів забезпечують близько 5 тис. адвокатів, відібраних на відкритих конкурсах.

 DSC2159

 DSC2166

 DSC2242