назад

Які причини злочинності серед неповнолітніх? До яких проблем це може призвести? Незнання законів не звільняє від юридичної відповідальності. Кожен зобов’язаний неухильно дотримуватися  Конституції та законів України, не посягати на права і свободи, честь і гідність інших людей. Про це розповідала фахівчиня Сокирянського бюро правової допомоги Олександра Івасюк учням Романковецької гімназії імені Костянтина Поповича.

Проблема поширення злочинності серед неповнолітніх – актуальна для сучасного світу. Для проведення ефективної профілактичної роботи спочатку необхідно усвідомити  чинники, які призводять до негативної поведінки дітей.

Основні фактори ризику схильності дітей до правопорушень це: неблагополуччя в сім’ях, яке полягає у байдужості батьків до виховання власних дітей; конфлікти  та насильство в сім’ях; виховання  дітей  методами фізичного та психологічного тиску; криза шкільної та позашкільної освіти, коли школа недостатньо займається вихованням і розвитком підростаючого покоління, а багато підлітків не охоплені гуртковою роботою та безвідповідально проводять вільний час; поширення алкоголізму та наркоманії у дитячому середовищі.

Є чотири типи випадків неповнолітньої злочинності: 

·       випадковий – коли дитина потрапляє в невдалий збіг обставин, і не усвідомлюючи всіх наслідків, може переступити закон;

·        нестійкий – іноді певна ситуація штовхає підлітків на злодіяння, як наприклад, погана матеріальна забезпеченість або сильне бажання отримати щось;

·       негативний – діти, яким властива надзвичайно агресивна поведінка і негативна спрямованість особистості, як правило, викликається певною психологічною травмою.

 злісний – неповнолітні злочинці, які володіють стійкою, антигромадською спрямованістю особистості.