назад
20.12.19

Пілотний проєкт з відновного правосуддя для неповнолітніх подовжено ще на рік

Пілотний проєкт «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні злочину» буде подовжено на 2020 рік. Він охоплюватиме всю територію України. Така домовленість була досягнута на спільній координаційній зустрічі представників Міністерства юстиції та Генеральної прокуратури України, що відбулася 20 грудня.

Пілотний проєкт з відновного правосуддя для неповнолітніх реалізується з березня цього року на базі системи надання БПД у шести регіонах – Донецькій, Одеській, Львівській, Луганській, Миколаївській та Харківській областях.

Заступниця міністра юстиції Валерія Коломієць зазначила, що захист прав дітей та гуманізація правосуддя щодо них, є одними з пріоритетних напрямків роботи Міністерства юстиції. Вона підкреслила, що пілотний проєкт з відновного правосуддя довів свою ефективність протягом 2019 року.

Директор Координаційного центру з надання правової допомоги Олексій Бонюк розповів, що завдяки пілотному проєкту допомогу отримали десятки дітей, які вперше вчинили дрібні злочини. Замість судового переслідування учасники пілоту пройшли процес медіації та відшкодували завдані збитки потерпілим і досягнули примирення з ними.

Керівниця програми захисту дітей Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Наїра Аветісян розповіла, що модель відновного правосуддя відповідає міжнародним стандартам правосуддя щодо дітей, і запевнила в подальшій підтримці з боку ЮНІСЕФ розвитку цього механізму в Україні.

Радниця Міжвідомчої координаційної ради з питань правосуддя щодо неповнолітніх Інна Юрина, відмітила, що ефективність програми відновного правосуддя для неповнолітніх забезпечувалась злагодженою роботою представників різних сфер – прокурорів, слідчих, суддів та психологів-медіаторів.

Довідково. Пілотний проєкт впроваджується Міністерством юстиції України, Генеральною прокуратурою України на базі системи надання безоплатної правової допомоги за підтримки Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні та ГО «Платформа прав людини».