назад

Подання державними службовцями електронних декларацій

чигиринська рда 01.03.19З метою інформування громадян щодо недопущення помилок при заповненні електронної декларації, працівники Чигиринського бюро правової допомоги розповіли про порядок та строки подання електронної декларації державним службовцям Чигиринської районної державної адміністрації.

Присутнім роз’яснено, що незалежно від вартості необхідно декларувати нерухоме майно, об’єкти незавершеного будівництва, цінні папери, тощо. У свою чергу цінне рухоме майно потрібно декларувати, якщо його вартість становить більше 100 прожиткових мінімумів встановленого для працездатних осіб на 1 січня звітного року (до даної категорії може відноситись зокрема дорогий одяг та аксесуари, предмету інтер’єру, зброя тощо). 

Дуже важливим є своєчасне подання всіх необхідних декларацій. У випадку, якщо особа, наприклад, звільняється з посади в січні 2019 року, вона повинна подати 3 декларації: одну при звільненні, другу – до 1 квітня 2019 року за звітний період, і третю в 2020 році за 2019 рік. Тобто, навіть якщо особа пропрацювала у відповідному році хоча б один день, вона повинна подавати декларацію за весь цей рік в наступному році.

Особам, які підлягають декларуванню, треба бути дуже обережним і в питанні подання достовірних відомостей в декларації, адже стаття 361-1 КК України встановлює за такі дії відповідальність у вигляді штрафу від 2500-3000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадських робіт на строк від 150-240 годин, або позбавлення волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Відповідальність за подання декларантом недостовірних відомостей стосовно майна або іншого об‘єкта, що має вартість, настає у випадку, якщо такі відомості відрізняються від достовірних на суму понад 250 прожиткових мінімумів для працездатних осіб. 

 Єдиний телефонний номер безоплатної правової допомоги по Україні : 0 800 213 103.