назад

Відповідно до ЗУ «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», учасниками бойових дій є особи, які брали участь у виконанні бойових завдань по захисту Батьківщини у складі військових підрозділів, з’єднань, об’єднань всіх видів і родів військ Збройних Сил діючої армії (флоту), у партизанських загонах і підпіллі та інших формуваннях як у воєнний, так і у мирний час. Багатьох захисників Батьківщини поруч із отриманням гарантованих державою пільг та соціальних гарантій цікавить питання дострокового виходу на пенсію. Хто ж з учасників бойових дій має таке право?

Питання пенсійного забезпечення регулюється Законами України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та «Про пенсійне забезпечення».

Згідно п.4 ч.1 статті 115 ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» визначає право на призначення дострокової пенсії за віком для окремих категорій громадян:

  • військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які брали участь у бойових діях, в АТО в районах її проведення,
  • особи, які стали інвалідами внаслідок поранення, контузії, каліцтва, отриманих при захисті Батьківщини або при виконанні інших обов’язків військової служби (службових обов’язків) або внаслідок захворювання, пов’язаного з перебуванням на фронті, виконанням інтернаціонального обов’язку чи безпосередньою участю в АТО в районах її проведення,
  • мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років для чоловіків і не менше 20 років для жінок.

З питання пенсійного забезпечення необхідно звернутись до органів пенсійного фонду за місцем проживання із письмовою заявою про призначення дострокової пільгової пенсії.
Які документи потрібно подати?

Для призначення дострокової пенсії необхідно подати до відповідного управління Пенсійного фонду наступні документи:

  • паспорт (інший документ, що засвідчує особу, її місце проживання (реєстрації та вік);
  • письмову заяву про призначення дострокової пенсії;
  • документ про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків;
  • документи, які підтверджують страховий стаж;
  • посвідчення учасника бойових дій/довідку про безпосередню участь в антитерористичній операції;
  • довідку про заробітну плату за будь-які 60 календарних місяців страхового стажу підряд.

УВАГА! Перелік необхідних документів є індивідуальним та потребує уточнення в органах Пенсійного фонду України.

Питання порядку призначення пенсії учасникам бойових дій обговорили в Гусятинському відділі Теребовлянського об’єднаного управління Пенсійного фонду України під час робочої зустрічі очільниці Гусятинського бюро правової допомоги Наталії Янцевич та представниць районного відділу ПФУ Галиною Гродецькою та Оксаною Дмитрів.

Єдиний телефонний номер цілодобового доступу громадян до безоплатної правової допомоги: 0-800-213-103 (безкоштовно зі стаціонарних та мобільних телефонів по всій території України).