назад

Порядок вирішення земельних спорів

Цьогоріч в Україні великого розголосу набула тема земельного питання. Досить часто люди не можуть віднайти шляхи вирішення цієї проблеми. Юристи Ковельського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги пропонують ознайомитись з інформацією, яка допоможе легко та швидко вирішити ваші земельні питання.

Земельні спори — це вид правовідносин, пов’язаних із розв’язанням розбіжностей, які випливають з порушення права власності та права користування земельною ділянкою, а також відводом або вилученням землі, що виникають між власниками землі та землекористувачами, іншими особами, органами місцевого самоврядування та центральним органом виконавчої влади що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

У позасудовому порядку земельні спори вирішуються органами місцевого самоврядування та центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин.

Органи місцевого самоврядування вирішують земельні спори у межах населених пунктів щодо:
• меж земельних ділянок, що перебувають у власності і користуванні громадян;
• додержання громадянами правил добросусідства;
• розмежування меж районів у містах.

Орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин (Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру) та його територіальні підрозділи вирішують земельні спори щодо:
• меж земельних ділянок за межами населених пунктів;
• розташування обмежень у використанні земель та земельних сервітутів.

Не правильно оформлена заява про вирішення земельного спору підлягає поверненню заявнику у випадках, коли:
• не додержано вимог щодо оформлення заяви;
• заява про вирішення земельного спору від імені заявника подана особою, яка не має відповідних повноважень;
• вирішення відповідного земельного спору не належить до повноважень органу, до якого звернулася особа.

Земельні спори розглядаються центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері земельних відносин (Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру), та органами місцевого самоврядування у тижневий строк з дня подання заяви. Рішення передається сторонам у триденний строк з дня його прийняття.

Сторони мають право під час розгляду справи:
– знайомитися з матеріалами щодо цього спору;
– робити виписки з матеріалів спору;
– брати участь у розгляді земельного спору;
– подавати документи та інші докази;
– порушувати клопотання;
– давати усні і письмові пояснення;
– заперечувати проти клопотань та доказів іншої сторони;
– одержувати копію рішення щодо земельного спору;
– оскаржувати у разі незгоди рішення щодо земельного спору.

Рішення вступає в силу з моменту його прийняття. Оскарження зазначених рішень у суді призупиняє їх виконання.

Виконання рішення щодо земельних спорів:
– здійснюється органом, який прийняв це рішення;
– не звільняє порушника від відшкодування збитків або втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва внаслідок порушення земельного законодавства;
– може бути призупинено або його термін може бути продовжений вищим органом або судом.

Виключно судом вирішуються земельні спори з приводу володіння, користування і розпорядження земельними ділянками, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, а також спори щодо розмежування територій сіл, селищ, міст, районів та областей.

Земельні спори розглядаються за участю зацікавлених сторін, які повинні бути завчасно повідомлені про час і місце розгляду спору. У разі відсутності однієї із сторін при першому вирішенні питання і відсутності офіційної згоди на розгляд питання розгляд спору переноситься. Повторне відкладання розгляду спору може мати місце лише з поважних причин.

Відсутність однієї зі сторін без поважних причин при повторному розгляді земельного спору не зупиняє його розгляд і прийняття рішення. Варто зазначити, що сторони, які беруть участь у земельному спорі, мають право знайомитися з матеріалами щодо цього спору, робити з них виписки, брати участь у розгляді земельного спору, подавати документи та інші докази, порушувати клопотання, давати усні і письмові пояснення, заперечувати проти клопотань та доказів іншої сторони, одержувати копію рішення щодо земельного спору, і, у разі незгоди з цим рішенням, оскаржувати його.

Отже, дотримуючись вище зазначеної інформації ви без проблем зможете вирішити відповідні питання.