назад

Посилення правової обізнаності та правовий захист населення, як основні напрями співпраці

 

Юридичні клініки сьогодні – це сучасна та інтегральна складова практичної підготовки будь-якого правника. Юридичні клініки вчать студентів бути справжніми юристами і захищати права, а не купувати рішення. Якісна юридична клініка в місті доповнює можливості безоплатного правового захисту і сприяє розвитку активної місцевої громади. При цьому функціонування юридичних клінік вимагає порівняно незначного вкладу.

 

14 лютого у Чернігові відбулась презентація результатів оцінювання юридичної клініки «Adiutorium» Національного університету «Чернігівська політехніка». Оцінювання юридичної клініки проводила моніторингова група, до якої ввійшли: Катерина Дацко, деканка юридичного факультету, керівниця юридичної клініки Криворізького економічного інституту ДВНЗ «КНЕУ ім. В. Гетьмана»; Юлія Матвєєва, член Правління АЮКУ, завідувачка навчальної лабораторії «Правнича клініка» Національного університету «Києво-Могилянська академія»; Олена Сабо, співзасновниця та член ГО «Асоціація громадських радників України».

До участі в заході була запрошена заступник директора Регіонального центу з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Чернігівській області Олеся Пирковська спільно з начальником відділу правопросвітництва та надання правової допомоги Чернігівського місцевого центру з надання безоплатної правової допомоги Юлією Бойко.

«Надзвичайно важливою складовою навчання студента-правника є закріплення отриманих знань практикою. Однак, студенти чи молоді випускники юридичних вузів стикаються з проблемами, що полягають в отримання можливості практично закріпити свої знання, адже відомо, що теорія без практики – це тільки половина успіху. Заповнити цю прогалину в навчанні допомагають юридичні клініки», – зазначила Олеся Пирковська.

Також вона додала, що юридичний факультету Національного університету «Чернігівська політехніка» є давнім партнером Регіонального центру. Працівники Регіонального центру активно проводять правопросвітницькі заходи для студентів. Окрім цього, до проведення заходів долучаються адвокати, що співпрацюють з Регіональним центром, які діляться зі студентами практичним досвідом.

Юлія Бойко зазначила, що між Чернігівським місцевим центром та юридичною клінікою «Adiutorium» підписано меморандум про співпрацю. В рамках  цього меморандуму сторони всебічно надають партнерську підтримку, яка полягає в наданні правової допомоги особам, що потребують допомоги та проведенні інформаційно-роз’яснювальних заходів.

У складних справах, коли потрібна допомога досвідченого правника, особи, що звернулись за допомогою, а також студент, який надає допомогу, можуть розраховати на підтримку з боку адвокатів та працівників центру. В рамках меморандуму, студенти, які залучаються до діяльності клініки, мають змогу пройти практику в Місцевому центрі. Окрім цього, студенти та викладачі клініки часто відвідують Місцевий центр. Під час таких візитів студенти знайомлять з роботою Центру та мають змогу поспостерігати за тим, як надається правова консультація.